Viherpysäkki on aivan uusi viherratkaisu, joka tuo viihtyisyyttä kaupunkiin. Yhteistyössä ROOH Studion kanssa suunniteltu rakenne lähti liikkeelle ideasta luoda ympäristöystävällinen rakenne, joka lisää eloisuutta mihin vain kaupungin ulkotilaan. Pystytimme Viherpysäkin Malminkartanoon heinäkuussa 2021. Kurkkaa, millainen oli Viherpysäkin polku valmiiksi tuotteeksi!

Yhteistyön taustalla  jaettu kiinnostus ekologisuudesta

Viherpysäkin tarina alkaa kesästä 2020, jolloin InnoGreen rakensi Keraan vehreän kaupunkikeitaan. Projektin tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, mitä kaupunkilaiset toivovat asuinympäristöltään. Kaupunkikeitaan pohjalta Tutkimus- ja kehitystiimissä alkoi aivoriihi uudesta tuotteesta. Asukkaat toivoivat kohtaamispaikkaa ja kosketusta luontoon. Millainen ratkaisu voisi vastata näihin tarpeisiin tiivistyvässä kaupungissa?

Vaatimukseksi uudelle tuotteelle valikoitui puinen rakenne, joka on muokattavissa sopimaan monenlaiseen käyttöön ja tilaan. Laadukkaan tuotteen takaamiseksi ROOH Studio pyydettiin mukaan suunnitteluprosessiin. ”Löimme Mikko Sonnisen kanssa viisaat päämme yhteen ensimmäistä kertaa kesällä 2020 Dodo ry:n Kasvattamo-paviljongin tiimoilta, joten InnoGreen oli jo ennestään tuttu yhteistyökumppani”, kertoo ROOH Studion arkkitehti Joonas Parviainen, ”Ympäristöystävälliset materiaalit ja luonnon yhdistäminen kaupunkikuvaan ovat yhteistä maaperää, jonka pohjalta yhteistyötä oli hyvä lähteä rakentamaan myös tällä kertaa.”

Talo kasveille - inspiraatiota omista kokemuksista

ROOH Studiolla työhön tarttuivat Parviaisen lisäksi kaksi muuta arkkitehtia, Ramya Nandyala ja Saagar Tulshan sekä maisema-arkkitehti Ella Prokkola. Uudenlaisen viherrakenteen suunnittelussa oli omat haasteensa. ”Ensimmäinen kysymys oli, kuinka saisimme modulaariseen rakenteeseen mahdollisimman paljon kasvillisuutta niin, että se on tyylikäs joka suunnasta”, Nandyala toteaa. ”Pulma ratkesi, kun keksimme suunnitella rakenteesta ikään kuin talon kasveille”, hän jatkaa.

Ryhmä luonnosteli neljä erilaista konseptia. ”Jokainen lähestyi tehtävää hieman eri kulmasta. Koin, että oma kokemus oli tässä tapauksessa tärkeä inspiraation lähde. Mietin, mitä itse toivoisin asuinympäristööni ja pyrin yhdistämään niitä asioita suunnitelmaan”, Prokkola kertoo. Lopulta InnoGreenin Tutkimus- ja kehitystiimi valitsi konsepteista monikäyttöisimmän, ja se rakennettiin Malminkartanoon heinäkuussa 2021.

innogreen green stop viherpysäkki

Viherpysäkin puisen rakenteen valmisti Rei-Kaluste. Kuvassa pystytystä Malminkartanossa.

Vilvoittelua saunan jälkeen - monien mahdollisuuksien vihreyttä

Lähtökohtana suunnittelulle oli ekologinen viherratkaisu, joka lisää sosiaalista elämää ja tuo vihreyttä tilaan, joka muuten olisi tyhjä. ”Mikko taisi sanoa, että ajatelkaa suunnitellessanne paikkaa, jossa on mukavaa rentoutua saunan jälkeen”, Parviainen naurahtaa. ”Vieraillessamme Viherpysäkillä tunnelma oli leppoisa. Sellainen, että voi olla yksin, mutta yhdessä. Taisimme saavuttaa tavoitteen”, hän toteaa hymyillen. 

Viherpysäkin tarina ei kuitenkaan ollut vielä tässä. ”Rakennetta on kokeiltu vasta pienessä koossa. Mitä jos moduuleista koostaisi vielä suuremman tilanjakajan? Viherpysäkki voi muotoutua vielä moneen”, Tulshan huomauttaa.

 

Kiinnostaisiko oma viherpysäkki esimerkiksi taloyhtiön pihalle? Ota yhteyttä!

Mikko Sonninen

Mikko Sonninen

Tutkimus- ja kehitystiimin vetäjä –