Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä -projektin kokeilu sijaitsee Espoon Kerassa. Kestävämpiä ja yhteisöllisempiä kaupunkiasumisen mahdollisuuksia kartoittavan projektin tavoitteena oli luoda tila, jossa alueen asukkaat pääsevät työntämään sormensa multaan ja viettämään aikaa yhdessä. Espoon kaupungin Kestävä Kaupunki -kokeiluihin kuuluvan projektin viljelijät löydettiin Kera-kollektiivin kautta. Projekti on tähän mennessä ollut satoisa niin InnoGreenille kuin myös viljelijöillekin.

Viljelypalstalta iloa ja yhteistä tekemistä

Syksyn saavuttua InnoGreenin porukka muistelee kulunutta satokautta lämmöllä. ”Olen todella tyytyväinen siihen, miten hyvin projektiin on osallistuttu”, kertoo projektin pihapuolen vastaava Mats Wikström,” viljelijät ovat käyneet aktiivisesti kastelemassa istutuksia sekä osallistuneet inspiraation ammentamiseksi järjestettyihin ekskursioihin ja työpajoihin. He ovat tarttuneet ideoihin innolla ja luoneet palstasta oman näköisen.”

Leila ja Raija ovat olleet projektissa mukana alusta asti. Molemmat heistä siirtyvät sadonkorjuusta loppusyksyn tunnelmaan positiivisin mielin. ”Olo on iloinen ja innostunut. Kaupunkiviljely on juuri sitä, miten kaupunkiasumista pitää kehittää”, sanoo Leila. Hän mainitsee erityiseksi kohokohdaksi kaupunkikeitaalla osterivinokkaiden viljelyn. Yhteistyössä Helsienen kanssa perustetut sieniviljelmät venyttävät satokautta vielä marraskuun ensimmäisille viikoille, mikä ei haittaa viljelijöitä. Osterivinokkaat maistuvat kuulemma niin piiraassa kuin pitsassakin.

Kekrijuhlassa viljelijöiden laukut täyttyivät yrteistä.

Kaupunkiviljely on palkitseva harrastus

Viljelijöiden sitoutuneisuus ja avoimuus uudelle näkyy viljelmillä: kaupunkikeitaalla testatut ulkoviherseinät olivat ennen yöpakkasia suorastaan tuuheita ja viljelijät saivat parin viikon takaisesta kekrijuhlasta mukaansa täydet kassilliset yrttejä. Vaikka kaikki viljelijät eivät olleet toisilleen ennestään tuttuja, yhteinen tekeminen on tuonut ihmisiä lähemmäksi. Joukko on saanut lisävahvistuksia myös pitkin projektia, mutta tekemisen hyvä meininki on säilynyt. Erilaiset tapahtumat, kuten kekrijuhla, ovat olleet viljelijöiden mielestä tärkeitä yhteisöllisyyden rakentajia.

Keran kokeilua on tarkoitus jatkaa ainakin ensi kevääseen ja tulevaa kasvukautta odotetaan jo innolla. Viljelijöiden mukaan yhteinen tekeminen ja uuden oppiminen kaupunkikeitaalla on ollut virkistävää ja energisoivaa. ”On ihanaa käydä hoitamassa viljelmiä. Samalla saan päivälleni ulkoilua ja liikuntaa”, kertoo Raija. ”Toivon, että kaupunkiviljely lisääntyisi vauhdilla”, hän toteaa.

Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä on Espoon kaupungin kanssa yhteistyössä toteutettava projekti, joka on osa Kestävä Kaupunki -kokeiluja. Projektin tarkoituksena on tutkia InnoGreenin tuote- ja palvelukehityksen mahdollisuuksia sekä kartoittaa kaupunkikeidas-konseptin ominaisuuksia kaupallistamisen kannalta. Yhteisöllisyys kaupunkiviljelyn kontekstissa on yksi projektin olennaisista teemoista.

The experiment of the Communal Vertical Greening Project is located in Kera, Espoo. The mission of the project surveying the potential of more sustainable and communal ways of urban living is to create a space where nearby living inhabitants would have a chance to experience nature and spend time together. The outcome of the experiment is a leafy city oasis. So far the project has been fruitful for both InnoGreen and the farmers of the city oasis. The experiment will be continued at least until next spring. The Communal Vertical Greening Project is executed in collaboration with the City of Espoo and it’s part of the Sustainable City Experiments.