Viherseinä yllättää ja ihastuttaa

Viherseinä viihtyy parhaiten sisätilassa, jossa lämpötila pysyy yli 15 asteen. Hetkellisiä tempauksia varten viherseiniä on mahdollista myös rakentaa ulkotiloihin. Tällöin kasvien kunto säilyy hyvänä muutamasta päivästä viikkoon. Lähtökohtaisesti viherseinä voi olla minkä tahansa muotoinen. Tyypillisin toteuttamamme viherseinä tehdään aidoista kasveista ja suorakaiteen muotoon. Aika ajoin tila tai tarve on kuitenkin jotain aivan muuta.

Suosimme aina aitojen kasvien käyttöä, jos se vain on mahdollista tilan ja käyttäjien puolesta. Viherseinissä käytetään mieluiten useampaa kasvilajia, jolloin mm. ehkäistään erilaisten kasvitautien leviämistä. Useammasta lajista koostuva seinä on myös näyttävämpi, ja onnistuneilla kasvivalinnoilla voidaan luoda tilaan tunnelmaa. Seinä voi olla ilmeeltään leikkisä, dramaattinen tai vaikkapa rauhoittava. Kaikki InnoGreenin viherseinien kasvit istutetaan valmiiksi toimipisteessämme, ennen kuin ne kuljetetaan asiakkaan tilaan. Lisäksi huollamme kaikkia aitojen kasvien viherseiniä säännöllisesti. Lisäpalveluna seiniin voidaan vaihtaa myös kukkivia kausikasveja tuomaan vaihtelua ja ilmettä.

Ota yhteyttä

innogreen kaari viherseinä

Suosiotaan on viime aikoina kasvattanut myös hoitovapaa sammalseinä. Sammalseinään voidaan kiinnittää silkkikasveja ja muita luontoelementtejä tuomaan kolmiulotteisuutta. Tällaisia näyttäviä seiniä kutsummekin maisemaseiniksi. Elävän kasvirakenteen alle voidaan leikata minkä muotoinen pohja tahansa, mikä mahdollistaa mm. vihreiden kirjaimien tai maailmankartan piirtämisen seinälle.

Silkkikasviseinä ei myöskään kaipaa huoltoa, ja silkkikasvit kestävät myös haastavammissa olosuhteissa. Aitojen kasvien vaatimaa valoa voidaan tuoda pimeäänkin tilaan, mutta jos kasvien on kestettävä menossa ja meiningissä, on aitojen kasvien pitäminen haastavaa.

Tutustu referensseihimme sekä kurkkaa viisi luovaa tapaa hyödyntää viherseinää!

Vihersisustus: sammalseinä, maisemaseinä / InnoGreen

Viherseinän moduulirakenne

Viherseinärakenteemme ei ole kiinteä, vaan se koostuu useammasta moduulista. Näitä moduuleja voidaan pinota, asettaa vierekkäin tai mukailla kehikon päälle esimerkiksi lentokoneen muotoon. Viherseinä nimensä mukaisesti kiinnitetään usein seinään, mutta rakenteensa ansioista seinä voi olla myös oma erillinen liikuteltava elementtinsä. Pyörät alle ja viherseinä toimii esimerkiksi tilanjakajana.

Seinämme koostuvat kahdesta osasta: kasviosasta sekä altaasta. Kasveille varattu kouru, eli kasviosa, kiinnitetään suoraan seinän rakenteisiin. Altaan kautta kasvit saavat veden sekä tarvittavat ravinteet. Tilanteen mukaan voi altaan korvata myös vesijohtoliitännällä, jossa on magneettiventtiili, ravinneannostelija, ajastin ja paineentasaaja.

Viherseinän kasviosa

Moduulin alumiinikiskoja

Yksi moduuli on 600 mm leveä, 165 mm korkea ja 200 mm syvä. Jokaiseen moduuliin mahtuu neljä kasvia omassa SACK-kasvatuspussissansa. Moduulit valmistetaan abs-muovista Okartekilla Kaarinassa.

Moduulit kiinnitetään seinän alumiinikiskoihin, jotta kasviosio ei ole suoraan kosketuksissa seinämateriaaleihin. Kiinnityskohtaa tai muita rakenteita ei tarvitse suojata, sillä seinän vedenkierto on suljettu. Kasteluputket kiertävät moduuleiden sisällä taaten vesimäärän jakautumisen tasaisesti jokaiseen moduuliin.


Moduulin kastelujärjestelmä

Takaamme suljetun vesikierron. Käytännössä tämä tarkoittaa, että seinästä ei pääse valumaan vettä kasvien lehtiä tai seinämateriaaleja pitkin.

Veden kierrättämiseen eli kasteluun on kaksi vaihtoehtoa:

1. Altaan sisään sijoitettava pumppu pumppaa kerran viikossa vettä ja ravinteita kasveille. Kasteluaika voidaan säätää tapahtuvaksi, kun se ei häiritse tilassa oleskelevia tai työskenteleviä. Altaassa oleva suodatin kierrättää sekä hapettaa vettä, jotta siihen ei kasvaisi ei-toivottuja bakteereja.

Kastelun yhteydessä ylimääräinen vesi palaa takaisin altaaseen, jolloin vettä ei mene hukkaan. Jos pumppu jostain syystä jäisikin päälle, se ei kuluta ylimääräistä vettä.

2. Kasviseinä liitetään vesijohtoverkostoon. Kasviseinälle lasketaan lämpötilaltaan haaleaa vettä ajastimen ohjaaman magneettiventtiilin läpi. Putkiasennukseen liitetään ravinneannostelija, joka huolehtii automaattisesti veden ravinnepitoisuudesta. Lisäksi kasviosion alle tehdään viemäriliitäntä, jonne ylimääräinen kasteluvesi johdetaan kerääjän avulla.


Viherseinän kasvit

Hydroviljelyssä kasvit kasvavat puhtaasti leca-sorassa täysin ilman multaa. Tämä tehostaa kasvien ilmanpuhdistusominaisuuksia, sekä eliminoi multaan liittyviä terveyshaittoja, kuten homeitiöiden leviämistä. Puolihydroviljelyssä kasvi istutetaan multapaakkuineen epäorgaaniseen kasvualustaan.

Seinän kasveja valittaessa huomioidaan aina mahdollisimman tarkasti toiveet sekä tilan tunnelma. Lopullinen kasvivalinta tehdään toimittajan ehdotuksen pohjalta. Lue lisää kasvien valintaprosessista.

Valaistuksena käytämme uusimman teknologian LED-valaisimia, joiden käyttöaika on hyvin pitkä. Polttimon spektri vastaa päivänvalon spektriä, jolloin kasvit saavat tarvitsemaansa oikeanlaista valoa samalla korostaen kasvien näyttävyyttä.

Viherseinän sähkönkulutus

65 W pumppu 1h/kk käytössä eli 15 min viikossa0,065 kWh/kk
5,5 W Biofilter 24/7 käytössä kuluttaa3,96 kWh/kk
2x50W LED 12h / päivä54.425 kWh/kk
Yhteensä nämä kaikki kolme kuluttavat siis 58,45 kWh/kk.
Vesijohtoliitännässä ainoa sähkökulu on valaisimet.

Kehittämämme kasvatusjärjestelmä on markkinoiden energiatehokkain sekä vettä säästävin. Seinä on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Kasviseinän tekniikalle on myönnetty EU-patentti (pantenttinumero 2894965).


InnoGreen suojelee sademetsää 1000 neliömetriä jokaista myytyä kasviseinäneliömetriä kohden World Land Trustin kautta. Asiakkaalle toimitetaan tästä virallinen sertifikaatti.

innogreen viherseinä

Viimeisimmät blogikirjoitukset aiheeseen liittyen

Päiväkoti Taikatahdissa on luontoa kaikille aisteille

14.06.2022

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Reggio Emilia pedagoginen Musiikkipäiväkoti Taikatahti on kuin pieni keidas keskellä kaupunkia. Taikatahti on sekä arkkitehtuurinen että sisustuksellinen taidonnäyte, kuinka urbaanista tilasta voidaan tehdä virikkeellinen, luonnonläheinen ja aisteja herättelevä elämys. Katsotaan tarkemmin, mikä Taikatahdissa ihastuttaa!

Long Xie ratkoo projektissaan kaupunkien ympäristöongelmia ulkoviherseinällä

28.04.2022

InnoGreenin tutkimus- ja kehitystiimin tutkijalle Long Xielle myönnettiin Nesslingin Säätiön rahoitus. Xie pyrkii projektillaan edistämään kaupunkien kestävyyttä ilmastonmuutoksen tuomissa haasteissa hulevettä suodattavan, ekologisesti rakennetun ulkoviherseinän avulla. Projekti toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston ja InnoGreenin kanssa.

Vihreys kutsuu luokseen kauppakeskuksissa

09.12.2021

Vihreyden rooli kauppakeskuksissa on suurempi kuin ensin tuleekaan ajatelleeksi. Hyvin suunniteltu, ammattitaitoisesti toteutettu ja säännöllisesti huollettu vihreys ylläpitää toivottua tunnelmaa, ohjaa kulkua ja kutsuu viihtymään myös vilkkaana sesonkina. Tutustu vihersisustuksen lukuisiin tehtäviin kauppakeskuksessa!

Ota yhteyttä

Katja Kankkunen

Katja Kankkunen

Asiakasvastaava vihersisustus

050 472 2986

Kirsi Hänninen

Kirsi Hänninen

Vihersisustus

040 451 6565

Sami Vainionpää

Sami Vainionpää

Vihersisustus

050 566 6566

Anne Ollila

Anne Ollila

Tampere ja muu Suomi

050 569 5262

Vihersisustuspalvelut