Kuvittele hetkeksi, miltä näyttää, kun sataa. Vesi valuu tietä pitkin viemäriin. Tien ja istutusalueen välissä on korkea kiveys, jotta vesi ei valu istutuksille, vaan lyhyintä reittiä viemäriin. Vesi huuhtoo mukanaan epäpuhtauksia ja päätyy lopulta saastuttamaan sekä rehevöittämään vesistöjä.

Hulevesien, eli yleensä poisjohdettavan vesi- ja sulamisveden, hyödyntäminen on juuri nyt murroksessa. Tänäkin vuonna koetut rankat tulvat nostivat huleveden jälleen kuumaksi puheenaiheeksi. Mitä tehdä, kun tulevaisuudessa sademäärät kasvavat eikä viemärit riitä? Kaduille jäävä vesi aiheuttaa kaaoksen ja jättää jälkeensä vaurioita. Uudenlainen hulevesisuunnittelu kiinnostaa niin omakotitaloasukkaita, taloyhtiöitä kuin kuntiakin. Järkevällä suunnittelulla hulevettä on mahdollista ohjata hyötykäyttöön.

Rakentamiseen, kiinteistöihin ja elämiseen liittyvät ekologisemmat mahdollisuudet eivät rajoitu vain sisätiloihin. Yksi suurimmista pihan ekologisista teoista on huleveden ohjaaminen viemärin sijasta pihan kasveille ja puille. Vesi voidaan ohjata istutusalueille päin ja näin ollen viivyttää sekä imeyttää istutuksille. Samalla säästyy myös juomakelpoista hanavettä. Hulevettä hyödyntävän pihan suunnittelu sekä toteutus vaatii ammattitaitoa, sillä keskitetty hulevesien ohjaus ja imeytys tulee huomioida pihan muodossa sekä kasvien ja  kasvualustojen valinnassa. Alkuun voi päästä jo sillä, että istutukset sijoitetaan veden luonnolliselle kulkureitille, mutta kattava hulevesien ohjaus vaatii suunnitelmallisuutta sekä taitavaa piharakentamista.

”Hulevesi mielletään ikään kuin jätteeksi, joka totutusti ohjataan viemäriin. Pois silmistä, pois mielestä. Poisohjattuna menetämme valtavan potentiaalin veden hyötykäytössä. Kasvit kuitenkin tarvitsevat vettä”, kertoo InnoGreenin pihasuunnittelija Tuomas Kokkonen, ”hulevesien oikeanlainen ohjaaminen koskettaa taloyhtiöitä, omakotitaloja, kuntia, mutta myös yrityksiä. Kipeästi kaivattu ekologinen muutos ja hulevesien järkevämpi ohjaus vaatii kaikkien osallistumista ja järkevämpiä ratkaisuja isossa kuvassa.”

Huleveden ohjaus kasvien käyttöön on osa tulevaisuutta

Hulevesien hyödyntämiseen yhdistyy pihan helppohoitoisuus. Kastelua ei tarvitse tehdä enää samalla tavalla. Pihainnovaatiot voivat olla myös osoitus vihreistä arvoista. ”Isoilla yrityksillä tai uusilla asuinalueilla voisi olla mahdollisuus näyttää tässä esimerkkiä. Hulevesiratkaisut voivat olla näyttäviä yhdistelmiä esimerkiksi ulkoviherseinistä, viherkatoista ja vesiaiheista. Suuret pihat vaativat runsaasti ylläpitoa ja kastelua. Pitkällä aikavälillä voisi säästyä tähän liittyviä kustannuksia, kun ulkotilasta suunnitellaan vehreän lisäksi ekologinen ja helppohoitoinen,” Tuomas kuvailee.

Tulevaisuudessa asuminen tulee olemaan yhä tiiviimpää, eikä neliöitä ole hukattavaksi. Voidakseen hyvin, ihminen tarvitsee luontoa lähelleen. Tästä syystä kaupunkien viherratkaisujen on kehityttävä uusien vaatimusten mukaisiksi. Tiivistä, mutta viihtyisää sekä ekologista. Maailmalla yleistyvät viherkatot ja ulkoviherseinät kasvattavat suosiotaan myös Suomessa. Vihreys ei ainoastaan hyödynnä hulevettä, vaan tarjoaa myös suojaa tuulelta ja auringolta. Tulevaisuuskuva on muuttunut avaruusmaisesta kaupungista vihreyttä valloillaan olevaan kotoisaan asuinalueeseen. ”Vihreät arvot näkyvät myös kotien ulkopuolella. Asuinalueelta vaaditaan yhteisöllisyyttä, viihtyisyyttä ja vihreyttä. Vihreys ei ole vain trendi, vaan pysyvä, tervetullut muutos kaupunkikuvaan,” Tuomas summaa.

 

Yksi hulevesien ohjaamisen kokonaisuus on sadepuutarha. Katso video sadepuutarhasta alta.

 

Kiinnostaako huleveden uudenlainen ohjaus? Kysy lisää piha@innogreen.fi.