Aitoa vai silkkiä? Tuttua ja turvallista vai harvinaista ja yllättävää? InnoGreenin perustajaosakas Mikko Sonninen kertoo, miten viherseinään valitaan kasvit, jotta seinästä tulee näyttävä.

”Ennen kuin yhtäkään kasvia valitaan, otamme tarkoin selville, minne viherseinä asennetaan ja ketkä tilaa käyttävät,” Mikko alustaa, ”tämän lisäksi otetaan huomioon, millaista tunnelmaa viherseinän tulisi välittää. Kartoitamme asiakkaan toiveet yleisilmeestä, kuten toivotaanko seinältä rauhallista ja hillittyä ilmettä vai kenties värikkyyttä ja viidakkomaisuutta.”

Silkkikasviseinä ei kaipaa huoltoa, ja silkkikasvit kestävät myös haastavammissa olosuhteissa. Aitojen kasvien vaatimaa valoa voidaan tuoda pimeäänkin tilaan, mutta esimerkiksi sisäleikkipuisto HopLopissa on käytetty vain silkkikasveja. Kasvien on kestettävä temmellyksessä, joten aitojen kasvien pitäminen ei olisi mahdollista.

Suosimme aina aitojen kasvien käyttöä, jos se vain on mahdollista tilan ja käyttäjien puolesta. Aitojen kasvien valikoima muuttuu ja kasvaa jatkuvasti. Käytämme pääasiassa seinissä vain soveltuvuuden ja hoidon kannalta testattuja kasveja. Suurin osa kasviseinän kasveista muodostuu niin sanotusti luottokasveista ja pienissä määrissä kokeilemme myös uusia lajeja. Säännöllisen huollon ansiosta voidaan havaita nopeasti, mitkä uudet lajit viihtyvät ja soveltuvat seinään ja mitkä eivät. Luottokasveja ovat muun muassa herttaköynnösvehka, kultaköynnös, korallikaktus ja peikonlehti.

viherseinä kaari innogreen

Kaikkia aitojen kasvien viherseiniä huolletaan säännöllisesti. Lisäpalveluna seiniin voidaan vaihtaa myös kukkivia kausikasveja tuomaan vaihtelua ja ilmettä. Kausikasveja ovat muun muassa flamingon kukat, perhoskämmeköt ja tulilatvat.

kaari innogreen kauppakeskus viherseinä

Suosiotaan on viime aikoina kasvattanut myös hoitovapaa sammalseinä. Sammalseinään voidaan kiinnittää silkkikasveja ja muita luontoelementtejä kolmiulotteisuutta lisätäkseen. Tällaisia näyttäviä viherseiniä kutsummekin maisemaseiniksi.

evira sammalseinä innogreen sammalseinä innogreen evira

Kasvien valinta ja sijoittelu vaativat tarkkuutta

Viherseinissä käytetään mieluiten useampaa kasvilajia, jolloin mm. ehkäistään erilaisten kasvitautien leviämistä. Useammasta lajista koostuva seinä on myös näyttävämpi, ja onnistuneilla kasvivalinnoilla voidaan luoda tilaan tunnelmaa. Seinä voi olla ilmeeltään leikkisä, dramaattinen tai vaikkapa rauhoittava.

innogreen sello vihertorni

Valitut kasvit sijoitetaan kunkin lajin vaatimusten mukaan. Eniten valoa tarvitsevat kasvit löytävät kodin seinän yläosista ja varjoa sietävät alhaalta sekä reunoilta. ”Kasvien sijoittelulla pyritään luomaan kolmiulotteisuutta ja tekstuuria. Viherseinää on kiva tutkia niin kaukaa kuin läheltäkin”, Mikko kertoo. Viherseiniemme moduulirakenteen  ansiosta, jokainen kasvi saa yhtä paljon vettä. Kasvualustavalinnoilla varmistetaan, että kukin kasvi saa tarvitsemansa määrän vettä. Kaikki InnoGreenin viherseinien kasvit istutetaan valmiiksi toimipisteessämme, ennen kuin ne kuljetetaan asiakkaan tilaan.