Lanseerasimme keväällä 2022 Koivu-ruukkusarjan, sillä halusimme tarjota asiakkaillemme eettisemmät ja kestävämmin tuotetut ruukut kasvien kodeiksi. Ruukut valmistetaan suomalaisesta koivusta tehtaalla Nastolassa ja nyt kerromme, kuinka ne valmistuvat askel askeleelta ideasta upeaksi tuotteeksi.

Nastolasta, Lahden liepeiltä, löytyy pieni tehdas, jossa valmistuvat upeat Koivu-ruukkumme lähes täysin käsityönä. Ruukut valmistetaan kotimaisesta koivuvanerista. Koneet, kuten esimerkiksi vesileikkuri ja sirkkeli, tekevät toki osansa, mutta ruukkujen valmistuksessa tärkeimmässä roolissa ovat puuartesaanimme Heikki Saastamoinen ja hänen tiiminsä. Yhdessä he varmistavat priimalaatuisen työnjäljen ruukkuihin. 

Koivu-ruukku suunnittelusta toteutukseen

Koivu-ruukun valmistus lähtee liikkeelle aivan perusteista. Ensin se suunnitellaan ja piirretään käsin, jotta tiedetään millaista ruukkua ollaan tekemässä. Näin pystytään samalla mallintamaan osat vesileikkuria varten, jotta se tietää minkälaisia osia leikata. 

innogreen koivu valmistus

Osien leikkaus on tarkkaa työtä

Vesileikkuri toimii nimensä mukaisesti vedellä, eli kovalla paineella virtaava vesi leikkaa isosta vanerista toivotunlaiset palat. Laitteeseen syötetään tiedot vanerin koosta ja paksuudesta, sekä kuvat halutuista osista. Vesileikkaus on lisääntynyt paljon, mutta puuverstailla sitä hyödynnetään vasta vähän.

”Vesileikkauksella on yksi valtavan suuri etu – vesi on kuin ohuen ohut terä, jolloin se syö vähemmän materiaalia leikatessa ja sen lisäksi palat voidaan leikata aivan vieri vierestä. Näin saamme mahdollisimman paljon materiaalia hyötykäyttöön”, kertoo Saastamoinen.

Veden ohuen jäljen avulla voidaan tehdä myös esimerkiksi teräviä sisäkulmia, mikä ei onnistu kovin helposti muilla terillä. Muotojen mahdollisuudet ovat siis rajattomat. Vesi ei myöskään jätä jälkeä, josta näkisi missä terä on kulkenut. 

Vesileikkurin ohella hyödynnetään myös sirkkeliä. Vaikka kyseessä on kone, vaatii se silti osaamista ja ihmisen apua, sillä teoria ei pidä paikkaansa leikkauksissa. Mitat tarkastetaankin jokaisen erän kohdalla, jotta ruukun seinämä eli vaippa, on juuri oikean kokoinen. 

Koivu-ruukun kokoaminen ja viimeistely on artesaanityötä

Koneista on iso apu ruukkujen valmistuksessa, mutta monia asioita ne eivät osaa tehdä – kuten kasata, liimata tai viimeistellä. Ruukkujen valmistaminen on siis kaukana siitä, että ne vain pullahtaisivat valmistuslinjan koneesta valmiina tuotteena ulos.

Ruukkuja ympäröivä seinämä pingotetaan ja liimataan käsityönä, jossa hyödynnetään muotteja ja oikeanlaista liimaa. Liimauksen jälkeen hiotaan liimajäljet pois. Sama pätee viimeistelyyn – viilun viimeistely ei onnistu koneella, sillä herkkä materiaali saattaisi koneen käsittelyssä rikkoutua sieltä täältä. Osaavat kädet kuitenkin hoitavat työn nopeasti sekä huolellisesti ja viimeistelevät kymmeniä ruukkuja päivässä. Samalla ihmissilmä käy tarkasti läpi kaikki saumat tarkasti varmistaen laadukkaan työnjäljen. 

Lopuksi ruukut pintakäsitellään riippuen toivotusta lopputuloksesta eri tavoin. Luonnonväri on kaikista nopein ja vaatii kaksi kerrosta vahaa, värilliset ruukut puolestaan kolmesta neljään kerrosta. Vaha levitetään sienellä ja jokaisen kerroksen jälkeen tehdään välihionta. Viimeisenä ruukkuihin kiinnitetään jalkatassut tai jalat ja ne paketoidaan matkalle uusia koteja kohti. 

innogreen koivu ruukku valmistus

Prosessi hioutuu erä erältä 

Matka ideasta toteutukseen on ollut pitkä, mutta tuotanto pyörii jo kovaa vauhtia. Heikki Saastamoisella on selkeä visio, kuinka tehdasta kehitetään entisestään, jotta valmistus nopeutuu laadusta tinkimättä. Mitä enemmän ruukkuja tilataan, sitä paremmaksi on mahdollista kehittää tehdasta. Kaiken ytimessä on kuitenkin yhteistyö ja osaavat ammattilaiset – InnoGreenin ja Saastamoisen yhteistyö on mahdollistanut Koivu-ruukun kaltaisen innovaation ja sitä kehitetään yhteistuumin jatkuvasti eteenpäin. 

innogreen koivu ruukku

Viherpysäkki kootaan palapelin lailla  

Tiesitkö, että samalla tehtaalla valmistuvat myös viherpysäkkimme? Tehtaalla työstetään suuria moduuleja, jotka leikataan koneiden avulla, mutta kasataan käsityönä. Yksi moduuli valmistuu päivässä ja siinä on jopa 70 osaa, joista jokaiseen tehdään työstöjä yhteensä toistatuhatta erilaista. Pysäkkien työstö on kuin suuri palapeli ja liitoksia kertyy valtaisa määrä.

Kiinnostuitko koivuruukuista tai viherpysäkeistä? Ota yhteyttä, niin kerromme mahdollisuuksistasi! 

innogreen viherpysäkki
Sami Vainionpää

Sami Vainionpää

Vihersisustus – – 050 566 6566