Uusi vuosi, uudet mullat. Luvassa on niittyjä, hyggeä taloyhtiöpihoilla ja vieraslajien torjumista. Listasimme mielenkiintoisimmat puutarha- ja pihasuunnittelun trendit vuodelle 2021. 

Pihojen uusi merkitys koronan jälkeisessä maailmassa

Pihojen, kuten koko kodin, merkitys on korostunut elämää mullistaneen vuoden 2020 aikana. Kodeista ja pihoista on tullut multifunktionaalisia paikkoja, joissa vietetään niin arkea, juhlaa kuin loma-aikaakin. Useat tekevät töitä jatkossakin kotosalla ja ennustammekin, että monessa pihapiirissä perustetaan myös ulkoetätyöpisteitä. 

”Monessa kodissa on huomattu pihan mahdollisuudet avarana lisähuoneena. Ajanvieton lisäksi työpuhelut ja etäpalaverit voi rauhassa hoitaa pihalla, häiritsemättä muuta perhettä”, InnoGreenin puutarhatiimin vetäjä Mats Wikströn kommentoi. 

”Hygge” levittäytyy taloyhtiöiden pihoihin

Levollista kotoilutunnetta levitetään nyt myös taloyhtiöiden pihoihin. Sisä- ja ulkotilojen rajaa hälvennetään tuomalla esimerkiksi vanhoja huonekaluja yhteiseen käyttöön. Nappaa siis mummolan vanha tuoli sekä peili ja koristele niillä pihapiiri, sytytä kynttilät ja lämmitä kuppi kuumaa. Naapurit mukaan!

Tulevaisuuden siirtolapuutarhat suunnitellaan nyt

Yhteisöllisyys ja lähiviljely. Siinä kaksi trendiä, jotka yhdistyvät täydellisesti tulevaisuuden siirtolapuutarhoissa. Näitä perustetaan niin parkkipaikoille kuin taloyhtiöiden pihoihinkin. InnoGreen sai paljon kokemusta aiheesta tänä vuonna toteutetusta Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä -projektista. 

”Ulkoviherseinät tarjoavat uusia mahdollisuuksia kaupunkiviljelyyn ja ylipäätään tilanjakoon kaupunkipihassa. Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä -projektin avulla saimme tärkeää palautetta ulkoviherseinien tuotekehitykseen”, Wikström kertoo. 

Voit lukea lisää Yhteisöllistä vertikaaliviljelyä -projektista täältä.

Nurmikot tekevät tilaa villipuutarhoille ja -niityille

Tämä on iloinen uutinen kaikille niille, jotka eivät nauti ruohonleikkuusta! Tilalle nimittäin tulevat erilaiset villipuutarhat ja -niityt, joiden huoltaminen ei ole niin päivän päälle. Sen sijaan näiden suunnittelu tulee hoitaa huolella. Niityn ja villipuutarhan vihersuunnittelulla voidaan varmistaa sopivat kukat, jotka houkuttelevat pölyttäjiä. Kukkaloiston lisäksi saat siis ihastella pörriäisiä ja perhosia. 

Vieraslajien torjuminen on myös mahdollisuus

Nimittäin vieraslajien, kuten vaikkapa kurtturuusun tilalle tarvitaan uusia ihania kasveja tai muita vihreitä ratkaisuja. Usein keskustelu vieraslajeista nähdään hieman negatiivissävytteisenä, mutta me InnoGreenilla uskomme tämän olevan vain mahdollisuus jollekin uudelle ja upealle. 

”Esimerkiksi kurtturuusua on piharakentamisessa käytetty laajasti massaistutuksina etenkin katujen ja pysäköintialueiden ympärillä, sillä se sopeutuu miltei kaikkiin olosuhteisiin. Itseasiassa vähän liiankin hyvin, kuten nyt on huomattu”, Wikström kuvailee. 

”Kurtturuusun poiston yhteydessä pihasta voidaan tehdä monipuolisempi ja mielenkiintoisempi. Samalla kannattaa myös päivittää pihan tilanjako ja ottaa huomioon esimerkiksi muuttuneet liikennekäytännöt, kuten lisääntynyt polkupyöräily ja sähköautojen latauspisteiden tarve.”

Puutarha lasten ehdoilla

Parhaimmillaan piha on elävä ja monimuotoinen ympäristö, jossa lapsella on hyvin tilaa oppia ja kasvaa. Lapsille sopiva piha on myös turvallinen. Tässä kannattaa luottaa ammattilaisten suunnittelu- ja rakennusapuun, jolloin saadaan saadaan kerralla piha, jossa kaikenikäisten lasten on turvallista leikkiä ja harrastaa läpi vuoden. Tehdään tilaa tulevaisuuden puutarhureille! Pienet sormet multaan vain ja yhdessä puuhastelemaan. 

Unelmien piha vaivattomasti - ota yhteyttä!

Miia Kujala

Miia Kujala

Pihamyynti – – 050 401 7891

Kysy lisää viherrakentamisesta ja pihojen uudistamisesta!