Fiksu Kalasatama -hankkeen puitteissa rakennettu sadepuutarha komeilee nyt valmiina Kalasataman peruskoulun pihalla. ”Haluaisimme, että kalasatamalaisilla olisi sellainen fiilis, että tämä on meidän kaikkien yhteinen sadepuutarhamme”, kertoo yksi projektin vetäjistä, puutarhavelho Mats Wikström.

Paahteiselle paikalle paahteisen paikan kasveja

Kalasataman sadepuutarha koostuu viherseinästä sekä istutuslaatikoista. Istutusten alla on yhteensä yli 1000 litraa vetävät vesisäiliöt. Sadevesi kerääntyy säiliöihin ja kiertää istutuksissa niin, että kasvit voivat hyödyntää sitä jopa viikkoja. ”Sadepuutarha voi olla pienimmillään vain pelkkä viherseinä tai istutuslaatikko ja suurimmillaan koko pihan kattava ratkaisu”, kertoo piha-asiantuntijamme Mats Wikström. Kalasatamaan ei esimerkiksi voitu toteuttaa maavaraisia rakenteita, joten istutukset ovat kätevästi laatikoissa. Myös sadepuutarhan viimeinen osa eli viherpainanne puuttuu. ”Viherpainanne on käytännössä kuoppa, joka sateiden aikana muodostaa pienen lammen. Sen kautta kaikki ylimääräinen hulevesi imeytyy osaksi pohjavettä”, Mats selventää.

Kalasataman sadepuutarha, InnoGreen / kaupunkisuunnittelu, vihersuunnittelu, pihasuunnittelu, hulevesiratkaisu

Sadepuutarhan sijainti ohjaa kasvien valintaa: istutuksiin valitut kasvit ovat luonnonmukaisia tai vain vähän jalostettuja ja mahdollisimman hyvin olosuhteissa luonnollisesti pärjääviä. Kalasataman peruskoulun piha on paahteinen paikka, joten oli valittava lajit, jotka viihtyvät vähän kuivemmallakin niityllä. ”Seinässä kukinta-aika on melko lyhyt, mutta se on kuitenkin näkyvillä koko ajan, joten kasvien pitää säilyttää vihreys läpi kesän. Laatikko taas on niin tiiviisti istutettu, että ei erityisesti haittaa, vaikka siellä olisi seassa sellaisiakin kasveja, jotka lakastuvat kukittuaan. Mukaan mahtuu myös vähän maustemaisempiakin kasveja, joista saadaan tuoksua. Ja toki kaikki istutetut kasvit ovat myrkyttömiä”, kertoo Mats.

Kalasataman sadepuutarha, InnoGreen / kaupunkisuunnittelu, vihersuunnittelu, pihasuunnittelu, hulevesiratkaisu

Kaikkien yhteinen sadepuutarha

Vaikka sadepuutarhan rakennus on valmis, projekti jatkuu. ”Nyt kesän aikana tarkkailemme muun muassa sitä, miten kasvit menestyvät. Testaamme myös, miten kauan kestää, että vesisäiliö tyhjentyy täysin”, kertoo Mats. Kun lapset palaavat elokuussa takaisin kouluun, on tarkoitus tehdä yhteistyötä Kalasataman peruskoulun kanssa ja pohtia, miten sadepuutarhaa voidaan hyödyntää opetuksessa. ”Ajatus on, että koululaiset itse pitäisivät huolen veden määrän tarkistamisesta ja lisäämisestä”, Mats selittää. ”Loppusyksystä voitaisiin vaikka istuttaa yhdessä sipulikasveja niin, että lapset pääsevät mukaan niihinkin talkoisiin. Haluaisimme, että kalasatamalaisilla olisi sellainen fiilis, että tämä on meidän kaikkien yhteinen sadepuutarhamme.”

Projektista saatu palaute on ollut pelkästään hyvää. ”Niin lapset, opettajat kuin vanhemmatkin ovat olleet tosi iloisia tästä projektista. Ja miksi eivät olisi. Ihmiset yleensä tykkäävät luonnosta ja vehreydestä”, hymyilee Mats.

Kalasataman sadepuutarha, InnoGreen / kaupunkisuunnittelu, vihersuunnittelu, pihasuunnittelu, hulevesiratkaisu

Mikä Fiksu Kalasatama?

Fiksu Kalasatama on hanke, jonka tavoitteena on luoda Helsingin Kalasatamasta resurssiviisas kaupunginosa. ”Resurssiviisaus” tarkoittaa käytännössä sitä, että aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Visiona on, että älykkäät kaupunkikehityksen innovaatiot säästäisivät asukkaiden aikaa tunnin joka päivä.

Sadepuutarha kuuluu Nopeiden kokeilujen ohjelmaan, joka on osa Fiksu Kalasatama -hanketta. Ohjelma ostaa alueelle pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluita asukkaiden käyttöön. Sillä halutaan edistää monen toimijan yhteisiä kokeiluja ja kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi.

Kiinnostuitko sadepuutarhasta? Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!

Kalasataman sadepuutarha, InnoGreen / kaupunkisuunnittelu, vihersuunnittelu, pihasuunnittelu, hulevesiratkaisu

Lue myös ensimmäinen ja toinen blogiartikkelimme Fiksu Kalasatama -projektista.