Sadepuutarha nousee hurjaa vauhtia Helsingin Kalasatamaan Fiksu Kalasatama -hankkeen puitteissa. Tässä blogissa teemme katsauksen projektin tilaan sekä kerromme, miten sadepuutarha toimii ja miksi se on erityisen toimiva ratkaisu kaupunkiolosuhteissa.

Lajien runsautta ja perhosia — monimuotoisempaa kaupunkiluontoa

Kalasataman Sadepuutarhan rakenne on jo valmis, ja kasveja istutetaan par’aikaa. Kalasataman peruskoulun oppilaat ovat olleet mukana istutustöissä ja oppineet samalla kasveista, puutarhanhoidosta ja sadevedenkierrosta. ”Omaan elämääni projekti on jo nyt vaikuttanut siten, että olen oppinut enemmän perhosista kuin ikinä olisin uskonut!”, nauraa puutarhavelhomme ja yksi projektin vastaavista asiantuntijoista Mats Wikström.

Biodiversiteetin lisääminen kuuluukin hankkeeseen kiinteästi. On ideoitu, että kävijät, asukkaat ja koululaiset dokumentoisivat puhelimillaan monimuotoista luontoa, etenkin perhosia, joita keidas houkuttelee. ”Perhosyhdistys ja kasvinsuojeluseura tarjoavat laajaa asiantuntemustaan projektin käyttöön, ja minäkin olen saanut siitä osani”, Mats hymyilee. Me puolestamme dokumentoimme sadepuutarhan rakennusta tiistaina 30.5. Facebook-livelähetyksen muodossa. Katso video Facebookistamme.

Kalasataman sadepuutarha, InnoGreen / kaupunkisuunnittelu, vihersuunnittelu, pihasuunnittelu, hulevesiratkaisu

Hulevesijärjestelmä, vaivaton puutarharatkaisu ja ekoteko

Kalasataman alueesta huomattava osa on päällystetty asfaltilla. Tämä tarkoittaa, että sadevesi on tähän asti päätynyt käytännössä pelkästään viemäriverkostoon. Sadepuutarhan ansiosta sadevettä pystytään myös hyödyntämään. Sadevesi ohjataan katolta rännien kautta sadepuutarhan järjestelmään, jossa kasvit voivat käyttää sadevettä hyödyksi kuivanakin aikana.

Sadepuutarhan kasvit imeyttävät sadevettä sitoen itseensä haitallisia kemikaaleja, jotka muuten päätyisivät pohjaveteen. Vettä imeytyy myös altaiden rakenteen läpi hitaasti suodattuen. Sadepuutarha vähentää viemärien kuormitusta ja säästää kasvien kasteluveden. Lisäksi sen luonnollisuus säästää myös puutarhurin aikaa, vaivaa ja hermoja: sadepuutarha on erittäin pienen vaivan piharatkaisu. Prezi-esityksemme havainnollistaa sadepuutarhan mekanismia lisää.

Kalasatama-projektin avulla me InnoGreenillä haluamme jalostaa kaupunkikeitaan rakenteita ja löytää uusia keinoja tuoda vihreyttä paikkoihin missä sitä ei vielä ole. ”Visiomme tulevaisuuden kaupungista on tila, jossa luonto, rakenteet ja ihminen ovat yhä tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa ja ulkotilan ja sisätilan välinen raja hämärtyy”, Mats tähdentää. ”Haluamme nostaa ihmisten tietoisuutta vesikierron tärkeydestä ja löytää uusia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa toteuttaa tätä yhteistä visiota vihreästä tulevaisuudesta.”

Tervetuloa Fiksun Kalasataman Helsinki-päivään 12.6. Puheenvuoromme tulevaisuuden vihreämmästä kaupunkisuunnittelusta ja viherseinistä on Kalasataman peruskoulun pihalla klo 15:30.


Mikä Fiksu Kalasatama?

Fiksu Kalasatama on hanke, jonka tavoitteena on luoda Kalasatamasta resurssiviisas kaupunginosa. ”Resurssiviisaus” tarkoittaa käytännössä sitä, että aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Visiona on, että älykkäät kaupunkikehityksen innovaatiot säästäisivät asukkaiden aikaa tunnin joka päivä.

Osa hanketta on Nopeiden kokeilujen ohjelma. Se ostaa alueelle pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluita asukkaiden käyttöön. Ohjelmalla halutaan edistää monen toimijan yhteisiä kokeiluja ja kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi.

Kerromme projektin etenemisestä blogissamme pitkin kevättä ja kesää 2017. Lue ensimmäinen Fiksu Kalasatama -blogimme täällä.