Kevätpäivien lämmetessä parvekkeesta alkaa taas tulla yksi huone muiden joukossa. Pienestäkin parvekkeesta on kukoistavaksi puutarhaksi, kun käyttää hieman luovuutta ja hyödyntää nämä Omapuutarhuri ja puutarha-asiantuntija Mats Wikströmin listaamat vinkit kevään 2017 parveketrendeistä.

Vinkki 1: Käytä korkeus hyödyksesi.

Viljele ylöspäin — hyödynnä niin seinät kuin kattokin ja käytä amppeleita! Istutusten ei tarvitse vallata parvekkeen koko lattia-alaa. Parvekkeelle pitää mahtua myös soppi, jonne voi vetäytyä lukemaan kirjaa ja juomaan aamukahvia.

”Pienelläkin parvekkeella voi hyvin olla viherseinä tai muita korkeutta hyödyntäviä istutuksia. Amppeli ei välttämättä tarkoita valkoista, muovista ruukkua, vaan se voi olla vaikkapa malja, säilykepurkki tai tehty kankaasta”, Mats vinkkaa.

kesäkukka, parveke, vihersisustus, InnoGreen
Kanna on näyttävä kasvi, joka sopii hyvin parvekeruukkujen keskusistutukseksi.

Vinkki 2: Asetteluissa saa olla kontrastia ja räjähtävyyttä.

Mukana saa olla vahvankin värisiä elementtejä, kuten syvän punaista kannaa, jolle luodaan kontrastia esimerkiksi parvekeviljelyn hempeämmällä vihreydellä.

Klassinen tapa tehdä asettelu on sijoittaa keskelle yksi korkeampi kasvi, jonka ympärille istutetaan keskikorkeutta ja laidoille rönsyilevää. Ruukkujen kasveja voi vaihdella niin, että ne kukkivat koko kesän: keväiset orvokit voi korvata juhannuksen tienoilla vaikkapa laventelilla, maljaköynnöksillä tai syrikällä.

InnoGreen, puutarhasuunnittelu, pihasuunnittelu
Bataatti on yksi kesän 2017 istutusten trendikkäistä rönsyilijöistä.

Vinkki 3: Kokeile kasvattaa paitsi kaunista, myös syötävää ja tuoksuvaa.

Parvekkeelta haettu tuore rosmariini kruunaa kesän herkut ja omavarainen minttu mojiton. Etenkin, jos parveke on lasitettu, voi siellä hyvin kasvattaa myös mansikkaa tai tomaattia. Tilavammille parvekkeille ja patioille mahtuu jopa oma, pieni kasvimaa.

”Yrtit pitävät melko kuumasta. Jos leikkaat usein yrtistä pois, se tarvitsee paljon voimaa kasvattaakseen uusia lehtiä,  eli tarvitsee säännöllistä kastelua. Kesän aikana kannattaa vaihtaa tainta ainakin kerran — yksi taimi saattaa väsyä ja tuotanto hiipua. Syötäviä yrttejä ja kukkivia kasveja voi myös hyvin pitää samassa ruukussa. Näin saat yhdestä ruukusta sekä hyödyn että silmänilon irti”, Mats muistuttaa.

InnoGreen puutarhasuunnittelu, pihasuunnittelu, kesäkukat
Hyvällä maulla sisustettuun parvekkeeseen kuuluu tänä kesänä yrttejä — paitsi syötäviä, myös tuoksuvia, kuten laventeli.

InnoGreen puutarhasuunnittelu, terassin rakentaminen,
Välimerellinen tunnelma on pop kesällä 2017. Esimerkiksi myöhään kukkiva syrikkä sopii parvekeistutuksiin hyvin. Se myös houkuttelee perhosia.

Kysy Omapuutarhuriltamme neuvoa pihan ja parvekkeen vihreyden pulmiin. Liian pientä tai suurta puutarhahommaa ei Omapuutarhurille ole — hän palvelee kaikenlaisissa tarpeissa haravoinnista ja ruohonleikkuusta pihasuunnitteluun. Kysy tarjousta vaikkapa pihan siistimisestä kesäjuhlakuntoon!