Ihminen tarvitsee ympärilleen luontoa tunteakseen olonsa terveeksi ja ollakseen onnellinen. Tämä pitää yhtä lailla paikkansa niin sisällä kuin ulkonakin. Olemme tänä keväänä mukana Fiksu Kalasatama -hankkeen nopeiden kokeilujen ohjelmassa, ja sen myötä rakennamme Helsinkiin, Kalasataman kaupunginosaan kukoistavan Kaupunkikeitaan: sadepuutarhan, jonka jokainen osa kerää ja palauttaa sadevettä luontoon.

Kalasataman projekti on upea tilaisuus kehittää luomamme ekologisen rakennekokonaisuuden eli sadepuutarhan toimivuutta urbaanissa ympäristössä. Rakenteen pääroolissa on ulkoviherseinä, jonka ympärille muodostamme kaupunkikeitaan; vihreän ja viihtyisän luontokokonaisuuden. Keitaan osat keräävät ja sadevettä ja palauttavat sen luontoon. Näin keidas toimii paitsi viihtyisyyttä lisäävänä elementtinä, myös sadeveden ohjauksen ratkaisuna. Kokeilun avulla keräämme arvokasta tietoa tuotekehitystä varten ja luomme yhteistyökuvioita eri toimijoiden kanssa. Projektin aikana ja sen jälkeen keidas on myös läheisen koulun opetuskäytössä.

Sisältä pihalle

Tänä keväänä toimintamme laajentuu sisältä ulos, sillä olemme jo pitkään halunneet tuoda jotain uutta ja itsemme näköistä mukanamme myös ulkotiloihin. ”Minun tehtävänäni oli miettiä, mitä se voisi olla Kalasatama-projektin kohdalla: millainen on InnoGreenin näköinen puutarha ja miten se erottuu muista”, kertoo piharakennuspalveluista vastaava Mats Wikström, ”kaikkien mielessä oli selkeästi asiakkaalle suunnattu vehreä paratiisi. Ajatuksissani palasin koko ajan viherseinään, joka on uniikki tuotteemme. Sademetsä… sade… vesi.”

Ekosysteemipalveluita, kuten sadepuutarhaa, on suunniteltu jo pitkään ennen hankkeeseen mukaan tuloa, mikä mahdollistaa projektin etenemisen ripeässä tahdissa. ”Tällä hetkellä esillä on muutama eri vaihtoehto sille, missä kohdassa Kalasatamaa keidas tarkalleen toteutetaan. Paikka tulee luonnollisesti vaikuttamaan toteutukseen, joten seuraavaksi tehtävälistalla on hioa Kaupunkikeidas kohteeseen sopivaksi”, Mats selventää, ”kun lumi sulaa, päästään toivon mukaan heti pystyttämään ensimmäiset rakenteet Kalasatamaan. Silloin meillä pitäisi olla kaikki yksityiskohdat ratkaistu. Erittäin jännittävää!”


Mikä Fiksu Kalasatama?

Fiksu Kalasatama on hanke, jonka tavoitteena on luoda Helsingin Kalasatamasta resurssiviisas kaupunginosa. ”Resurssiviisaus” tarkoittaa käytännössä sitä, että aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Visiona on, että älykkäät kaupunkikehityksen innovaatiot säästäisivät asukkaiden aikaa tunnin joka päivä.

Nopeiden kokeilujen ohjelma on osa hanketta. Ohjelma ostaa alueelle pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluita asukkaiden käyttöön. Sillä halutaan edistää monen toimijan yhteisiä kokeiluja ja kiihdyttää hyvien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi.

Kerromme projektin etenemisestä blogissamme pitkin kevättä ja kesää 2017. Lue lisää fiksusta Kalasatamasta.