Runsautta, vastuullisuutta ja helppoutta. InnoGreenin vihersuunnittelija ja vihersisustuksen myyjä Leena Kinnunen kertoo hypystään vihreyden puolelle sekä mitä vihersisustukselta odotetaan nyt. 

Muotoilijaksi opiskellut Kinnunen rakensi uraa sisustussuunnittelijana. Pandemia sai miettimään uudestaan uran suuntaa sekä elämän ja työn tasapainoa. Haaveissa oli antoisa työ, joka olisi sovitettavissa perhe-elämään. Nyt Kinnunen on ollut InnoGreenillä vuoden ja hän kuvailee päätöstään ”parhaaksi ikinä”.

”InnoGreen on ollut juuri sitä, mitä olin kuvitellut ja enemmän”, Kinnunen aloittaa, ”täällä pidetään huolta työntekijöistä, kaikki ovat samalla viivalla. Kunnioitamme ja autamme toisiamme ja on aidosti hyvä meininki.”

Hyvän työkulttuurin ohella Kinnunen nostaa esiin vastuullisuuden. InnoGreen tekee konkreettisia tekoja kestävämmän viheralan eteen, joista esimerkkinä Kinnunen mainitsee silkkikasvien myynnin lopettamisen. Viheralalla silkkikasveja käytetään edelleen haastavammissa tilaolosuhteissa, mutta InnoGreen lopetti silkkikasvien myynnin alkuvuodesta 2023.

”Silkkikasveista luopuminen oli todella upea juttu. On rohkeaa ottaa ensimmäisenä askel suuntaan, johon koko alan pitäisi mennä ja samalla ottaa taloudellinen riski, että silkkikasviostajat siirtyvät muualle. Se kertoo mielestäni siitä, että InnoGreen aidosti seisoo arvojensa takana. Kun tavoitteena on olla entistä vastuullisempi, vaatii se juuri tällaisia tekoja.”

Vihersuunnittelijana Kinnunen toimii osana myyntitiimiä ja noin puolet hänen asiakkaistaan ovat sisustusarkkitehtejä ja sisustussuunnittelijoita.

”Puhun niin sanotusti suunnittelijaa. Ymmärrän asiakkaidemme puolen, osaan lukea pohjapiirroksia ja saan nopeasti kiinni asiakkaan tavoitteista ja toiveista. Yhteistyö on mukavaa ja helppoa, kun löytyy keskusteluyhteys.”

Kinnunen kokee, että vahvan myyntitiimin tekee sopivasti eritaustaiset ammattilaiset. Siinä missä Kinnunen itse tulee sisustusarkkitehtuurin maailmasta, hän kokee että on todella antoisaa työskennellä yhteistyössä kollegoidensa kanssa, joilla on takana jo pidempi ura viheralalla. ”Voimme oppia toisiltamme ja tuomme toteutuksiin erilaista osaamista. Näin pystymme palvelemaan asiakkaitamme hyvin monipuolisesti. Vaikka asiakas asioisi pääasiassa minun kanssa, on hänellä käytettävissä koko henkilöstön ammattitaito.”

Työssään Kinnunen kohtaa asiakkaita, käy tutustumassa tiloihin, laatii suunnitelmia tietokoneen ääressä sekä toisinaan upottaa kädet multaan. Kinnunen kertoo, että suunnittelijana on tärkeää nähdä koko palvelukaari ja ymmärtää, miten hänen paperille laatimansa suunnitelma muuttuu todeksi kasviasentajien käsissä.

”On äärimmäisen arvokasta nähdä asentajiemme sekä kasvihuoltomme työtä. Onnistunut toteutus vaatii meiltä jokaiselta huolellisuutta ja arvostan suunnattomasti jokaisen InnoGreeniläisen osaamista. On silmiä avaavaa, kun pääsee itsekin tekemään sammaltauluja, istuttamaan ja toimittamaan kasveja asiakkaiden tiloihin. Pääsen työssäni näkemään kokonaisuuden ja ymmärrän, mitä me myymme sekä miten kauan kukin vaihe vie aikaa. Emme myy vain kasveja, myymme palvelukokonaisuutta ja viherelämyksiä. Jokainen yksityiskohta on otettava huomioon.”

leena kinnunen innogreen

Muuttuvat olosuhteet vaativat viheralan muuttumista

Työnteko on muuttunut. Useat yritykset ovat siirtyneet hybridimalliin ja toimitilojen käyttötavat ovat muuttuneet. Toimitilojen viihtyisyyden merkitys on korostunut, ja tilojen on tuettava ryhmätyöskentelyä ja luovuutta.

Kinnunen kertoo, että juuri nyt vihersisustukselta toivotaan viidakkomaista runsautta. Etenkin sammal sekä suurilehtiset kasvit ovat suosiossa. Myös vastuullisuudensta puhutaan enemmän ja siksi InnoGreenin kotimaiset Koivu-tuotteet ovat hyvin kysyttyjä.

Kinnunen ennustaa, että vihersisustuksen merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa ja syy tähän on yksinkertainen: viihtyisä tila vetää puoleensa, oli kyseessä sitten työpaikka, kauppakeskus, ravintola tai vaikka myymälä. Onnistuneen vihersisustuksen alkupisteenä on ammattilaisen laatima vihersuunnitelma, joka huomioi budjetin, toiveet ja tilan.

”Hyvä vihersisustus on tilan sekä sen käyttäjien näköinen. Vihersuunnittelu on olennaista, sillä kasvit ovat osa sisustusta. Ne vaikuttavat merkittävästi tunnelmaan, viihtyisyyteen sekä viestivät myös yrityksestä,” Kinnunen kertoo, ”Vihersuunnittelu on avain kestävään vihreyteen. On osattava huomioida tilaolosuhteet, valittava tilaan soveltuvat ruukut ja muut ratkaisut sekä tietenkin sopivanlaiset kasvit lajin ja koon puolesta. Yhteisruukuissa kasvivalintojen merkitys korostuu, kun halutaan näyttävyyttä ja eri kasvilajien on myös tultava toimeen keskenään.”

Vihersisustukselta toivotaan myös helppoutta ja siksi yhä useampi toivoo koko pakettia aina suunnittelusta huoltoon. Perinteisesti runsas vihreys on vaatinut isomman kertainvestoinnin ja tehnyt osalle yrityksistä vihreyden hankkimisesta haastavaa. Kiristynyt taloustilanne ei myöskään helpota uusien investointien tekoa. Siksi kaikki InnoGreenin tuotteet sisä- ja ulkotiloihin ovat nyt saatavilla joustavana palveluna.

Kuukausihintainen vuokrapalvelu ei vaadi suuria kertainvestointeja tai pitkää sitoutumisaikaa. Palvelu kattaa suunnittelun, tuotteet, kasvit, asennuksen, huollon sekä vuokrakauden päättyessä noudot. Vihreydestä nauttiminen on nyt helpompaa kuin koskaan.

”Useat yritykset ovat nyt jatkuvassa muutoksessa ja myös toimitilat saattavat vaihtua. Siksi vihreys palveluna on helppo vaihtoehto. Se skaalautuu tarpeeseen, eikä toimistomuuton jäljiltä nurkissa pyöri huonokuntoisia ruukkukasveja,” kertoo Kinnunen, ”joustavan kuukausihintaisen palvelun myötä näyttävä, vastuullinen ja viihtyisyyttä lisäävä vihreys on yhä useamman saatavilla.”

Leena Kinnunen

Leena Kinnunen

Vihersuunnittelu ja vihersisustus – – 050 543 7035