Puutarha-alalla, viherrakentamisessa ja vihersisustuksen parissa monenlaisissa liemissä keitetty Teijo Tiainen haki InnoGreenille töihin lähes 7 vuotta sitten huomattuaan yrityksen erilaisuuden alan muihin toimijoihin verrattuna.

”InnoGreen oli houkuttelevin työnantaja. Kun työt alkoivat ja tutustuin täällä muihin, huomasin, miten ammattimainen ote kaikilla on ja että tässä yrityksessä on jotain erikoista. InnoGreen on suunnannäyttäjä”, Tiainen kuvailee ensimmäisiä hetkiään InnoGreenillä. Tiainen kertoo, että yrityksen jatkuva kehittyminen, tunne siitä, että mennään eteenpäin, aito halu kehittää alaa sekä tietenkin hyvä porukka ovat saaneet hänet jäämään taloon. Työ ylitti odotukset.

Tiainen työskenteli reilu kuusi vuotta asennustiimissä ja haki sitten auennutta paikkaa asennuksen esihenkilöksi. Tiainen koki, että hän tuntee työn ja tiimin läpikotaisin ja oli tullut aika ottaa askel eteenpäin. Siirtyminen kollegasta esihenkilöksi on sujunut hyvin, sillä InnoGreenillä on matala hierarkia. Asennustiimi luotti Tiaiseen ja yhteistyö on jatkunut saumattomasti. Uuden pestin tueksi InnoGreen tarjoaa lähiesihenkilön ammattitutkinnon, jota Tiainen suorittaa parhaillaan työn lomassa.

Tiaisen tehtävänä on organisoida ja suunnitella asennustyötä, jotta tiimin arki olisi mutkatonta. Lisäksi hän hoitaa asiakasyhteyksiä ja varmistaa, että varastosta löytyy kaikki tarvittava toimituksien toteutusta varten. Tiainen johtaa tiimiään myös esimerkin kautta ja osallistuukin aina mahdollisuuksien mukaan asennustyöhön. Tiaisen vastuulla on myös uusien tiimiläisten perehdyttäminen ja tukeminen alkuun pääsemisessä.

Asennuksen roolia Tiainen kuvailee ”myyntitiimin jatkeeksi”.

”Olemme ikään kuin siinä myynnin ja huollon välissä. Meidän tärkein tehtävä on tehdä suunnitelmista totta, olemme osa luomisprosessia. Vastuullamme on asiakkaan ensimmäinen kokemus toteutuksesta ja sen on mentävä nappiin. Lisäksi, jos kohteessa tuleekin ylläreitä, me viestimme niistä myyntiin sekä huoltoon. On myös tavallista, että myynti konsultoi meitä tarjouksia tehdessään, jotta aikataulut pitävät ja suunnitelmat ovat toteutuskelpoisia,” Tiainen kertoo.

teijo tiainen innogreen

Asennus vaatii aikaa ja huolellisuutta

Asennuksen työ alkaa, kun asiakkaalle tilatut tuotteet saapuvat varastolle. Tuotteet tarkistetaan, vesieristetään, puhdistetaan ja valmistellaan toimitukseen. Kasvit pussitetaan ja istutetaan ja sammalinstallaatiot valmistellaan niin pitkälle kuin mahdollista.

Asennustiimi kerää, pakkaa ja toimittaa kaikki kasvit, sammaleet, ruukut, seinät ja tilanjakajat kohteisiinsa sovittuna ajankohtana. Jokainen toimitus on tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu, jotta asennus ja tuotteiden sijoittelu sujuu ilman yllätyksiä ja mahdollisimman pienellä häiriöllä asiakkaan tiloissa.

Haastavammat kohteet vaativat tekniikkaa, nostimia ja turvallisuuden erityistä huomioimista. Korkeaa seinää ei voida asentaa nostimella, jos tila vilisee ihmisiä ja siksi jotkut toimitukset tehdään jopa öisin. Välineiden lisäksi esihenkilö huolehtii tiiminsä jaksamisesta – väsynyttä asentajaa ei sovi nostaa katon rajaan.

Kasvien ja ruukkujen myynnin lisäksi InnoGreen vuokraa tuotteitaan. Kun vuokratut kasvit ja tuotteet palautuvat varastolle, Tiainen ja hänen tiiminsä käy kaikki tuotteet läpi. Hyväkuntoiset tuotteet puhdistetaan ja huolletaan uutta käyttöä varten ja huonokuntoiset, elinkaarensa päähän tulleet osat ja kasvit kierrätetään.

Tiaisen puheessa toistuu usein tarkkuus ja huolellisuus. Asennustyö ei tosiaan taida olla ihan ”hällä väliä” -tyypin pala kakkua. Tiainen kuvailee asentajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi täsmällisyyttä, joustavuutta ja palveluhenkisyyttä. Unohtamatta tietenkään sosiaalisia taitoja, sillä asentaminen ei ole yksinäistä puurtamista. Hän kuvailee asentajan työtä ennen kaikkea palveluammatiksi.

”Asentajamme saattaa olla ensimmäinen innogreeniläinen, jonka asiakas kohtaa henkilökohtaisesti. Tärkein tehtävämme on tehdä asiakkaidemme toiveista totta ja vaikka joskus olisikin kiire, huolehdimme, että jokainen asennus tehdään huolella alusta loppuun.”

Innostavimmiksi projekteiksi Tiainen nimeää kohteet, joihin menee monenlaisia tuotteita sekä mittatilauksena tehtävät installaatiot ja viherseinät. Yhdessä neliömetrissä InnoGreenin viherseinää on jopa 40 aitoa kasvia ja suureen seinään voi tulla kymmeniä eri kasvilajeja. Kasvit sijoitellaan lopullisiin paikkoihinsa seinään asiakkaan tiloissa, mikä vaatii paitsi tarkkuutta, myös visuaalista silmää, jotta seinä on kauniin kolmiulotteinen ja runsas.

Jokainen päivä ja viikko ovat asennustiimissä erilaisia. Antoisimpia hetkiä ovat ne, kun asennustiimi suunnittelee yhdessä suurta toteutusta ja pääsee tekemään monenlaisia vihersisustusratkaisuja.

”Ei ole sellaista viikkoa, että tuntuisi että työ toistaisi itseään. Joku voi tykätä tasaisesta toimistotyöstä, itse saan tästä enemmän irti. Vaikka työ on vaihtelevaa, sen saa silti sopeutettua muuhun elämään,” Tiainen kuvailee, ”Tulee hyvä fiilis, kun tiiminä teemme onnistuneen asennuksen. Se on hieno tunne, kun ison projektin päätteeksi pääsemme nappaamaan myyjälle kuvan, että valmista tuli.”

innogreen asennus