Viherseiniä voit nykyisin bongata hyvinkin erilaisista paikoista. Koska kasviseinät kiinnostavat, päätimme koota yhteen blogiin viherseinien ABC:n, eli kaiken mitä sinun tulee tietää modulaarisista viherseinistämme. Millaisia viherseiniä on olemassa? Millaiseen tilaan viherseinä sopii? Löydät vastaukset polttaviin kysymyksiin tästä tekstistä.

Mikä on InnoGreenin modulaarinen viherseinä?

Viherseinämme koostuvat nimensä mukaisesti moduuleista, joihin kasvit istutetaan. Moduuleita voidaan pinota, asetella vierekkäin tai tukirakenteen varassa vaikkapa yrityksen nimen kirjainten muotoon. Lisäksi rakenne mahdollistaa sen liikuteltavuuden. Yleensä kasviseinät kiinnitetään seinään, mutta viherseinä voidaan myös rakentaa pyörien varaan liikuteltavaksi elementiksi.

Yksi moduuli on 600 mm leveä, 165 mm korkea ja 200 mm syvä sekä jokaiseen moduuliin mahtuu neljä kasvia kasvatuspussissaan. Yhdessä kasviseinäneliössä on siis jopa 40 aitoa kasvia. Moduulit kiinnitetään alumiinikiskoihin, joten kasvit eivät ole kosketuksissa seinäpintaan. Näin kosteudelta suojaamisesta ei tarvitse huolehtia! Lisäksi moduulit ovat kotimaista tuotantoa ja ne valmistetaan Okartekilla Kaarinassa.

Greenwall behind yellow rocking chairs in an office.

Millaisia erilaisia kasviseiniä InnoGreeniltä saa?

Kuten todettua, modulaarisen rakenteen ansiosta viherseiniä löytyy jokaisen tarpeisiin. Niistä voidaan kasata erilaisia muodostelmia, tehdä tilanjakajaksi tai rakentaa isoon tilaan valtavan suuri seinä. Jokaiseen ratkaisuun löytyy oma kastelujärjestelmänsä, joka takaa kasvien kukoistuksen. Esimerkkejä toteutuksista löydät esimerkiksi referensseistämme, joissa viherseinät näkyvät niin toimistotiloissa, kauppakeskuksissa kuin ulkotiloissakin. Viherseinän rakenteen avulla olemme toteuttaneet myös korkean vihertornin kauppakeskus Selloon.

Keväällä 2023 tuomme myös uudentyyppisen, kevyen viherseinän valikoimiimme. Se koostuu samoista moduuleista kuin muutkin viherseinämme, mutta se on teknologialtaan kevyempi. Seinä on siis paitsi kevyempi rakenteeltaan, myös kustannuksiltaan. Yksinkertaistaminen mahdollistaa viherseinän käyttämisen uusin tavoin – se voidaan esimerkiksi nostaa taulun lailla seinälle!

Vihersisustus: Sellon vihertorni (InnoGreen)

Kuinka viherseinän kasvit kastellaan?

Viherseiniimme löytyy kolme erilaista kasteluratkaisua. Kevyissä, uuden mallisissa seinissä huoltomme huolehtii kasvien veden saannista kastelemalla ne käsin säännöllisesti, noin 2–3 viikon välein.

Suuremmissa kokonaisuuksissa on puolestaan mukana kastelujärjestelmä, jossa putket huolehtivat vedensaannin jokaiseen moduuliin. Tämä toimii suljetulla vedenkierrolla, jotta vettä ei pääse valumaan kasvien lehtiä ja seinämateriaaleja pitkin. Kun vesi kulkee putkia pitkin, voidaan hyödyntää joko pumppua tai vesijohtoverkostoa.

Altaan sisään sijoitettava pumppu pumppaa kerran viikossa vettä ja ravinteita viherseinän kasveille. Kastelun yhteydessä ylimääräinen vesi palaa takaisin altaaseen, jolloin vettä ei mene hukkaan. Kasviseinä voidaan myös liittää vesijohtoverkostoon, jolloin siihen lasketaan lämpötilaltaan haaleaa vettä ajastimen ohjaaman magneettiventtiilin läpi. Putkiasennukseen liitetään ravinneannostelija, joka huolehtii automaattisesti veden ravinnepitoisuudesta. Lisäksi kasviosion alle tehdään viemäriliitäntä, jonne ylimääräinen kasteluvesi johdetaan kerääjän avulla.

Millaiseen tilaan InnoGreenin kasviseinä sopii?

Viherseinän voi sijoittaa sisälle tai ulos, melkein tilaan kuin tilaan. Pari nyrkkisääntöä on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Ensinnäkin, viherseinä viihtyy parhaiten sisätilassa, jossa lämpötila pysyy yli 15 asteen. InnoGreen tarjoaa erikseen kasviseiniä sisälle ja ulos, mutta myös sisäkasviseinän sijoittaminen hetkellisesti ulos on mahdollista.

Toiseksi, viherseinän kokoa suunniteltaessa tulee huomioida sisätilan koko. Kasvit vapauttavat kosteutta huoneilmaan myös öisin, jolloin tilojen ilmastointi on usein pois päältä tai ainakin pienemmällä teholla. Emme suosittele sijoittamaan viherseinää aivan ulko-oven viereen kylmän talvi-ilman vuoksi. Näitä ei onneksi kuitenkaan tarvitse muistaa itse, vaan osaavat suunnittelijamme huomioivat tilan ominaisuudet ja mahdolliset haasteet.

Kolmanneksi, tilan valo vaikuttaa viherseinän suhteen tehtäviin valintoihin. Ei kuitenkaan kannata huolestua, jos haaveilet seinästä hämärämpään tilaan. Valaisemme viherseinät aina LED-kasvivalaisimilla, jonka ansiosta seinät menestyvät myös vähemmällä valon määrällä. Valaistuksella on myös toinen hyvä puoli, sillä se tuo kasviseinän komeasti esiin ja korostaa tilan vehreyttä.

vihersisustus suunnittelu

Minkälaisia kasveja InnoGreen käyttää viherseinissä?

Viherseinissämme hyödynnetään aitoja kasveja – joko eläviä sellaisia tai stabiloituja. Luovuimme silkkikasvien, eli muovikasvien myynnistä 1.1.2023 ja toimme tilalle stabiloidut aidot kasvit. Stabiloidut kasvit ovat preservoituja, eli ikään kuin säilöttyjä, ja näin ollen huoltovapaita. Stabiloiduista kasveista tehdyt seinät ovat hyvä vaihtoehto, kun vihreyttä halutaan esimerkiksi kattoon tai muutoin hyvin korkealle niin, että viherkasvihuollon järjestäminen turvallisesti olisi hankalaa.

Viherseinissä hyödynnämme mieluiten useampaa kasvilajia, jolloin mm. ehkäistään erilaisten kasvitautien leviämistä. Useammasta lajista koostuva seinä on myös näyttävämpi sekä moniulotteisempi, ja onnistuneilla kasvivalinnoilla voidaan luoda tilaan tunnelmaa. Luottokasveja viherseinissä ovat muun muassa herttaköynnösvehka, kultaköynnös, korallikaktus ja peikonlehti. Lisäksi seiniin voidaan lisäpalveluna vaihtaa myös kukkivia kausikasveja tuomaan vaihtelua ja ilmettä. Kausikasveja ovat muun muassa flamingon kukat, perhoskämmeköt ja tulilatvat.

Miksi valita InnoGreenin viherseinä?

Viherseinillä tuot tilaan kuin tilaan viihtyvyyttä ja se toimii näyttävänä sisustuselementtinä. InnoGreenin viherseinä on ennen kaikkea myös kotimainen ja kestävämpi vaihtoehto. Pelkkä visuaalinen puoli ei kuitenkaan ole ainut hyvä syy valita viherseinä. Viherkasveilla osana sisustusta on havaittu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Vihreys esimerkiksi auttaa meitä rentoutumaan, lievittää stressiä ja laskee verenpainetta. Toisaalta, viherkasvit myös osaltaan parantavat tehokuuttamme ja hyvinvoivina meistä tulee idearikkaampia, tuotteliaampia ja oma-aloitteisempia. Jos viherkasvien ja -seinien hyödyt kiinnostavat, voit lukea niistä lisää Minä viihdyn -oppaistamme!

Lisäksi valitsemalla InnoGreenin viherseinän olet osana suojelemassa sademetsää – suojelemme sademetsää 1000 neliömetriä jokaista myytyä kasviseinäneliömetriä kohden ja asiakas saa tästä virallisen sertifikaatin. Vuoden 2022 loppuun mennessä olemme suojelleet jo 1 600 000 neliötä sademetsää yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Paljonko InnoGreenin viherseinä maksaa?

Viherseinien hinnat vaihtelevat kokonaisuudesta riippuen. Kasviseinän hintaan vaikuttavat muun muuassa sen koko, kastelujärjestelmä ja mahdolliset valaisimet. Esimerkiksi uudenmallinen, taulumainen viherseinä kustantaa 2300€ + alv. Kokonaisuus sisältää koivuvanerisen kehyksen ja tarvittavan valaistuksen sekä on kooltaan 1200mm leveä ja 1000mm korkea.

Suuremmissa viherseinissä, joissa kasvillisuuden leveys ja korkeus mitataan jo metreissä, hinta määrittyy neliömetrimäärän mukaan. Tämänkaltaisissa seinissä kastelu järjestetään vesijohtoliitännällä ja hinnaksi muodostuu eri tekijöistä riippuen 550-800 € neliömetriltä. Tällainen seinä löytyy esimerkiksi kauppakeskus Kaaresta.

InnoGreenin kasviseinä, Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki
InnoGreenin viherseinä, kauppakeskus Kaari, Kannelmäki.

Hinnoissa kannattaa myös huomioida, että elävät viherseinät kaipaavat säännöllistä huoltoa. Myönnämme kasviseinille hyvinvointitakuun, jonka edellytyksenä on huoltopalvelu. Kasviseinät huolletaan perinpohjin ja jokaisen huoltokäynnin ohjelmaan kuuluvat kastelu, kastelujärjestelmän tarkistukset, kasvien leikkaus, mahdollinen tuholaisten torjunta sekä ravinnetasapainosta huolehtiminen. Huoltopalvelun kuukausihinta on alkaen 100 euroa per kuukausi (+ alv) ja tällä hinnalla varmistat viherseinän kukoistuksen.

Viherseinää ei suinkaan tarvitse välttämättä hankkia omaksi. Viherseinän vuokraaminen, eli viherseinä palveluna on suosituin ja ennen kaikkea helpoin tapa hankkia viherseinä. Esimerkiksi edullisimmillaan taulumaisen viherseinän voit hankkia palveluna 174€/kk (+alv).

 

Innostuitko viherseinistä? Jäikö jotain kysyttävää? Myyjämme auttavat mielellään ja vastaavat kysymyksiin.

Myynti ja suunnittelu

Myynti ja suunnittelu

– 010 583 3595