Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Reggio Emilia pedagoginen Musiikkipäiväkoti Taikatahti on kuin pieni keidas keskellä kaupunkia. Taikatahti on sekä arkkitehtuurinen että sisustuksellinen taidonnäyte, kuinka urbaanista tilasta voidaan tehdä virikkeellinen, luonnonläheinen ja aisteja herättelevä elämys. Katsotaan tarkemmin, mikä Taikatahdissa ihastuttaa!

Luontokokemus kaikille aisteille

Taikatahdin perustaja ja johtaja Liisa Lohilahti kertoo, kuinka luontokosketus oli tilasuunnittelun lähtökohtana.

”Luonto on ihmisille äärimmäisen tärkeää. Tilaa suunnitellessa otimme erityisesti huomioon, kuinka voisimme säilyttää lasten kosketuksen elävään luontoon, vaikka olemmekin kaupunkiympäristössä. Kun luonto on läsnä lasten arjessa, lapset oppivat ymmärtämään ja myös arvostamaan sitä”, Liisa Lohilahti kuvailee suunnittelun lähtökohtia.

Taikatahdin sydämessä on korkea, lasikattoinen tila, josta avautuu näkymä kohti taivasta. Lasikaton korkeutta korostaa entisestään tilan keskelle sijoitettu puu ja sitä ympäröivä istutus. Lapset sekä aikuiset pääsevät ihastelemaan eläviä kasveja läheltä. Nenään kantautuu elävien kasvien ja sammaleen tuoksu samalla, kun voi kuulla metsän ääniä ja lintujen laulua. Puun juurella voi hetkellisesti jopa unohtaa olevansa kaupungissa. Aivan kuten luontokin ajan myötä muuttuu, myös tilaan istutetut puu ja kasvit elävät sekä kasvavat tarjoten näin jatkuvasti uutta ihmeteltävää lapsille.

innogreen taikatahti sammal

Tyhjästä tilasta taiteeksi

Päiväkodin sisääntulon yhteydessä olevaan portaikkoon valikoitui viherseinä, ruukkukasveja sekä portaikon tyhjää tilaa täyttämään sammalinstallaatio. Installaation avulla tila, jolla ei ollut käyttötarkoitusta, onkin nyt kuin pieni taideteos, jota voi ihailla kahdesta eri kerroksesta, läheltä sekä kaukaa. Installaatio on jo itsessään kaunis, mutta tarjoaa myös herkullisen mahdollisuuden lasten yllättämiseen.

”Olen jo suunnitellut, kuinka joulun alla laitamme installaatioon mukaan pieniä tonttuja. Tällaiset pienet yllätykset ilahduttavat lapsia ja pitää aistit hereillä”, Lohilahti kertoo.

Portaikkoon sijoitetun viherseinän ylle valikoitui huoltovapaata sammalta. Viherseinä kutsuu kiipeämään portaikkoa ylöspäin, kun taas sammalympyrät tarjoavat ihmeteltävää toisessa kerroksessa.

innogreen viherseinä taiktahti

Lasten ehdoilla

Taikatahdin luonnonläheinen ja leikkisä tunnelma soljuu tilasta toiseen. Jokainen tilan kaluste, viherkasvi ja elementti on löytänyt paikkansa niin, että tilassa oleminen ja kulkeminen on helppoa.

”Kasvi-, ruukku- ja materiaalivalinnoissa lähdimme liikkeelle lapsista. Oli selvää, että tilassa ei saisi olla teräviä kulmia ja eikä mikään käytettävä kasvi saisi olla myrkyllinen. Lapset tutkivat luontoa välillä hyvin hyvin läheltä”, kertoo kohteen vihersisustuksesta vastannut Katja Kankkunen InnoGreeniltä, ”päädyimme suosimaan pyöreitä, pehmeitä muotoja ja sävyjä, jotka sopivat kokonaissisustukseen. Kasvivalintoihin vaikutti myös tilan valo-olosuhteet ja huollon järkevä sekä turvallinen toteuttaminen. Ammattitaitoinen huoltotiimimme vastaa kasvien ja puun huollosta, jotta vihersisustus olisi kaunis vuodenajasta toiseen.”

Tilan kutsua leikkimään on vaikea vastustaa. Erityisesti suuri puu on kerännyt lasten ihailua ja tilakokonaisuus vihersisustusta myöten on erittäin onnistunut.

”Lapsiin kannattaa satsata. Heissä itää tulevaisuutemme suunta”, Lohilahti summaa.

innogreen taikatahti vihersisustus
Katja Kankkunen

Katja Kankkunen

Asiakasvastaava vihersisustus – – 050 472 2986