Meillä ihmisillä on jo intuitiivinen ymmärrys luonnon tärkeyttä kohtaan - varsinkin Suomessa, meidän kaupungeista pääsee hetkessä luonnon äärelle. Maailman mittakaavassa Suomi on myös paljolti haja-asutettua aluetta, sillä moni meistä arvostaa mahdollisuutta päästä luonnon ääreen suoraan omalta takapihaltaan.

Luontokokemus on meille tuttu ja tärkeä. Luontoon yhdistetään usein elinvoimaisuus ja hyvinvointi, eikä se ole sattumaa. Luonnolla on valtavasti positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiimme. Jo se pienikin hetki luonnossa, kun käyt hengittämässä puhdasta ilmaa, voi riittää rauhoittamaan mieltäsi merkittävästi. Siten onkin luonnollista, että hakeudumme luonnon läheisyyteen. Luonnossa oleskelu ja liikkuminen kohentavat mielialaa sekä muun muassa alentavat verenpainetta ja sykettä, vähentää stressiä sekä tukee palautumista ja keskittymiskykyä. Luontokokemus voi myös näin ollen saada olosi terveemmäksi ja voimaan paremmin, henkisesti että fyysisesti. Yksinkertaisesti sanottuna, luontokokemus tekee meille hyvää.

Luontokokemus on tärkeä myös työpäivän aikana

Jotta tärkeää luontokokemusta saisi myös työarkeen, olisi työpäivän lomassa hyvä olla mahdollisuus pienelle happihyppelylle luonnon äärelle. Etätyöpäivän aikana tämä onnistuu helpommin. Maailman avautuessa osa siirtyy työskentelemään takaisin toimistoille. Jos toimisto sijaitsee kaupungin vilskeessä voi matka lähimpään metsään olla liian pitkä. Tällöin myös toimiston ja tilojen vihersisustus on suuressa roolissa luontokokemuksen kannalta, sillä sisätilojen vihersisustuksella sekä kasveilla on yhteys hyvinvoinnin kokemukseen. 

 

vihersisustus taukotila kasvit
Yritysten terassit, parvekkeet sekä piha-alueet kasvattavat suosiotaan taukotiloina ja niistä onkin helppo luoda luonnonläheisiä ja palauttavia ympäristöjä.

Vihersisustustamisessa ei ole kyse pelkästään kasveista. Vihersisustus voi olla leikkisää, asiakkaan brändiä ja yrityksen arvoja ilmentävää ja jopa kausittain muuttuvaa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu vihersisustus tukee tilan toimintoja ja näyttää tilan käyttäjiltä.Vihersisustukseen on mahdollista lisätä sammalelementtejä, metsämäisyyttä tai jopa ääniraitoja luonnosta, vaikkapa veden liplatuksesta. Näin syntyy kokonaisvaltainen luontokokemus myös sisätiloissa.

vihersisustus toimitila innogreen
Tästä mallia kuinka luontokokemus luodaan metsäisin elementein myös sisätiloihin!

Yhteys luontoon sekä vihreys ympärilläsi rauhoittavat mieltä, sikäli kun tarkastelet ympäristöäsi ja siirrät ajatukset hetkeksi pois näyttöpäätteeltä. Jo hetkellinen ajatusten siirtäminen luontoon ja vehreyteen voi auttaa palautumaan kiireisyyden tunteesta ja stressistä. Työarjessa palautuminen on erityisen tärkeää, jotta jaksaa sekä työssä, että vapaa-ajalla. Luontokokemus työarjessa lisää myös erityisesti viihtyisyyttä ja toimistolle paluu onnistuu mukavammin.

Me InnoGreenillä olemme luonnollisuuden asiantuntijoita, ja haluammekin tuoda luontokokemusta mukaan kokonaisvaltaisemmin elämään ja arkeen. Luomme viherratkaisuja sekä toimitiloihin että yksityiskoteihin. Kuinka sinä haluat luoda luontokokemusta arkeesi?