On jälleen aika valmistella piha kylmempää sekä pimeämpää kautta varten. Talvisin kiinteistöjen pihoilla oleskellaan vähemmän, mutta pihan kunnossapidon tarve kuitenkin jopa korostuu. Syksyisin on hyvä esimerkiksi tarkistaa pihan puiden kunto, huolehtia turvallisesta kulusta sateisella ja lumisella säällä sekä putsata rännit, kourut ja kaivot.

Pihalta toivotaan viihtyisyyttä, mutta ennen kaikkea pihalla on oltava turvallista olla ja kulkea vuodenajasta riippumatta. Syksyisin on syytä tarkastella kulkureittien kunto ja korjata päällysteiden mahdolliset epätasaisuudet. Kiveyksiin voi tulla niin sanottua hammastusta sekä jälkiä aurauksesta tai nastarenkaista ja muusta kulumisesta. Paikoiltaan lähteneet kivet luovat kehnon yleisilmeen ja ovat kompastusvaara etenkin iäkkäille. Myös kuopalle menneet soratiet ja kivituhkakäytävät tulisi pinnoittaa uudestaan, jotta syyssateet eivät aiheuttaisi pihalle suuria lammikoita ja jotta lumen auraaminen ja kolaus olisi sujuvaa.

Pihan ja ajoväylien siisteys ja kunnollinen valaiseminen tekee liikkumisesta turvallisempaa. Ylikasvaneet puut ja pensaat saattavat estää niin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin näkyvyyttä. Samalla, kun puiden ja pensaiden oksat siistitään kulkureiteiltä, on hyvä tehdä puiden kuntotarkastus. Jos puu ei voi hyvin, on se syytä kaataa henkilö- ja esinevahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Tällöin kanto jyrsitään alas ja uusi puu istutetaan vanhan tilalle. Lehdet tulisi siistiä pois ja samalla tarkistaa kourut mahdollisilta tukkeumilta, jotta sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan.

Syksyllä pihan kuntoon laittaminen kantaa hedelmää seuraavana keväänä. ”Kun työt tekee tässä vaiheessa, piha näyttää siistiltä, kun lumet talven jälkeen sulavat. Fiksu istuttaa pensaat ja puut syksyisin, jolloin vettä on runsaammin kuin kesällä. Nyt on hyvä aika istuttaa myös sipulikasveja, jotta kevään saapuessa pääsee nauttimaan niiden kukkaloistosta nopeasti”, vinkkaa InnoGreenin Mats Wikström, ”sipulikasvit ovat myös melko huoltovapaita, joten ne sopivat hyvin niin taloyhtiöiden kuin yritystenkin pihoille.”

innogreen piha kiveys

Siisti ja turvallinen piha säännöllisellä ylläpidolla

Yhdellä hoitokerralla voidaan päästä jo pitkälle, mutta turvallinen ja viihtyisä piha vaatii säännöllistä ylläpitoa ja huoltoa. Ihmisten oleskelun lisäksi pihan kuntoon vaikuttavat muun muassa tuuli ja muut ilmastolliset olosuhteet. Myrskyt voivat tuoda äkillisiä yllätyksiä, kun taas lumi ja auraus kuluttavat pihaa ja elementtejä tasaisesti.

Kesän jälkeen on myös hyvä pysähtyä miettimään pihan käyttötarkoitusta. Löytyykö pihalta sellaisia alueita ja tekemistä, jota pihan käyttäjät kaipaavat? Seuraavaa kesäkautta varten on hyvä pohtia, tarvitaanko pihalle katoksia, leikkitilaa vai kenties sähköauton latauspiste. ”Nyt kun sähköautojen suosio kasvaa, useat kiinteistöt lisäävät latauspisteitä. Samalla hoituisi hyvin myös pihan valaistuksen uusiminen ja yleisilmeen kohentaminen. Pihaa kannattaakin siis tarkastella kokonaisuutena ja tehdä tarvittavat muutokset hyvin suunnitellusti ja kerralla”, Mats Wikström kertoo, ”hyvin hoidettu piha-alue nostaa kiinteistön arvoa.”

Mats Wikström

Mats Wikström

Kysy lisää piharakentamisesta sekä -suunnittelusta!