InnoGreenin uudet pihapuolen vastaavat Johanna Murto ja Miia Kujala vastaavat yleisimpiin piharakentamista koskeviin kysymyksiin.

Milloin pihan suunnittelu tulisi aloittaa? Entä rakentaminen?

Ihanteellisinta olisi suunnitella piha syksyllä tai alkutalvesta. Säiden suosiessa on mahdollista rakentaa myös talvella sekä alkukeväästä. Näin pihasta pääsee nauttimaan heti säiden lämmettyä ja koko kesäkauden. Monet havahtuvat tulevaan pihakauteen valitettavan myöhään, jolloin kevät ja osa kesäkaudestakin menee vielä maata kuopsutellessa ja pihaa rakentaessa. Jos siis haaveilet kauniista pihasta, voit kutsua meidät tutustumaan pihaasi vaikka heti.

Kuinka paljon piharakentaminen maksaa?

”Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pihan laittoon tulisi varata 10 % asunnon arvosta. Eli jos rivitalonpätkä on maksanut 200 000, olisi pihaan hyvä budjetoida 20 000. Oma budjetti kannattaa miettiä tarkkaan”, Johanna vinkkaa, ”pihan kunnostaminen ja rakentaminen on investointi, joka vaikuttaa myös myyntihintaan. Uutta kotia etsivä arvioi myös terassin ja pihan kuntoa - voisinko minä rentoutua tuossa ja mies grillata tuolla?”

Suurin kulu sekä myös aikaa vievin osuus piharakentamisessa on perustuksien teko. Kun halutaan rakentaa terassia tai tehdä kiveyksiä, on usein välttämätöntä kaivaa vanhaa maata pois ja tuoda uutta massaa tilalle. Koneiden käyttäminen nopeuttaa työtä huomattavasti.

”Kerralla pihan kuntoon laittaminen nostaa asunnon arvoa ja hyvin tehtyä ei tarvitse uusia jopa 10 vuoteen. Toki pihaa on ylläpidettävä, mutta hyvän suunnittelun ansiosta voidaan ylläpitoakin yksinkertaistaa. Usein ei esimerkiksi muisteta, että nurmikko on helposti se työläin elementti. Lopulta helpompi ja kauniimman näköinen voisi olla esimerkiksi kiveys ja istutusaltaat”, Miia täydentää.

 

kiveys piharakentaminen innogreen

Mitä kodin pihalle tulisi laittaa? Entä yrityksen?

Pihan tulee näyttää ja tuntua käyttäjältään. Tarpeen mukaan suunnitellaan ja rakennetaan terassia, katettuja alueita, kiveystä, istutusaltaita ja multasormille sopivia istutuslaatikoita. Tärkeää olisi myös suunnitella ja toteuttaa asianmukainen vedenohjaus, mieluiten ammattilaisen avustuksella.

”Piharakentamisessakin on selkeitä trendejä. Tällä hetkellä moni haluaisi pihalle vesielementin, kuten paljun tai poreammeen. Suuria investointeja tehdessä kannattaa miettiä tarkkaan, mitä pihaltaan toivoo ja mikä on se oma tapa rentoutua”, Miia huomauttaa.

”Pihasta on tullut kuin yksi uusi huone lisää. Siellä viihdytään ja vietetään aikaa. Lämpölampuin ja katoksin voidaan pihan käyttöaikaa myös pidentää myöhempään syksyyn. On ilo huomata, kuinka myös yritykset haluavat investoida pihoihin. Kesäisin voi palavereja pitää ulkona terassilla. Luonnon keskellä oleilu ja raikas ilma myös virkistävät kahvitauolla olevia”, Johanna kertoo.

Yrityksen pihoja suunniteltaessa ja rakennettaessa korostuu työntekijöiden viihtyvyyden lisäksi myös asiakkaat. Piha antaa tärkeän ensivaikutelman.

Haluan tehdä jotain myös itse. Onko pakko ostaa koko paketti vai saanko apua vain ylläpitoon?

On hyvinkin yleistä, että puutarhurimme auttavat pihan kausiluontoisissa toimissa, kuten kitkemisessä ja pensaiden leikkuussa. Lisäksi laadimme hoito- ja kunnostussuunnitelmia pidemmille ajanjaksoille.

”Jos pihaa ei ole hoidettu pitkään aikaan, tekee jo pensaiden siistiminen ihmeitä. Siistimisen jälkeen asukas saattaa nähdä pihan myös uusin silmin ja havaita, millaista suurempaa remppaa voisi tehdä,” Johanna kertoo.

”Pihan ylläpito ja rakentaminen lähtee aina asiakkaan tarpeista ja toiveista. Joskus nekään eivät aina ole ihan vielä selvillä, mutta siksi minä ja Johanna olemmekin auttamassa. Meidän tehtävä on ratkaista pulmat, jotta asiakkaamme pääsevät nauttimaan pihasta. Niin kotona kuin työpaikallakin,” Miia täydentää.

Kaipaako yrityksesi piha kohentamista? Omista pihaunelmista vihdoin totta? Ota yhteyttä Miiaan tai Johannaan!

Johanna Murto

Johanna Murto

– 050 431 5422