Näyttäviä viherseiniä nousee Suomeen ja muualle Eurooppaan yhä useampiin julkisiin tiloihin ja myös yksityisasuntoihin. Viherseinä yllättää ja ihastuttaa tilan käyttäjät kerta toisensa jälkeen. Pienissä tiloissa vihreydestä voi nauttia lattiatilaa säästäen. Mutta mitä tulee huomioida ennen kuin viherseinä kiinnitetään paikalleen?

Ulos vai sisälle?

Viherseinä viihtyy parhaiten sisätilassa, jossa lämpötila pysyy yli 15 asteen. Hetkellisiä tempauksia varten viherseiniä on mahdollista myös rakentaa ulkotiloihin. Tällöin kasvien kunto säilyy hyvänä muutamasta päivästä viikkoon.

Viherseinän kokoa suunniteltaessa tulee huomioida sisätilan koko. Kasvit vapauttavat kosteutta huoneilmaan myös öisin, jolloin tilojen ilmastointi on usein pois päältä tai ainakin pienemmällä teholla. Emme suosittele sijoittamaan viherseinää aivan ulko-oven viereen kylmän talvi-ilman vuoksi.

Vihersisustus: sammalseinä, maisemaseinä / InnoGreen Vihersisustus: Kasviseinä, tilanjakaja / InnoGreen

Neliötä, kirjaimia ja tilataideteoksia

Lähtökohtaisesti oli toivomasi muoto mikä tahansa — sen voi viherseinästä tehdä. Tyypillisin toteuttamamme viherseinä tehdään aidoista kasveista ja suorakaiteen muotoon. Aika ajoin tila tai tarve on kuitenkin jotain aivan muuta.

Vihersisustus: Kasviseinä / InnoGreen

Viherseinärakenteemme ei ole kiinteä, vaan se koostuu useammasta moduulista. Näitä moduuleja voidaan pinota, asettaa vierekkäin tai mukailla kehikon päälle esimerkiksi lentokoneen muotoon. Viherseinä nimensä mukaisesti kiinnitetään usein seinään, mutta mukailtavan rakenteensa ansioista, seinä voi olla oma erilinnin liikuteltava elementti. Pyörät alle ja viherseinä toimii esimerkiksi tilanjakajana — vihreyttä tietenkin molemmin puolin.

Pihasuunnittelu: Case Flow Festival / InnoGreen Vihersisustus: Kasviseinä / InnoGreen, Skanska

Kutsumme stabiloituja sammal- ja jäkäläseiniämme maisemaseiniksi. Elävän kasvirakenteen alle voidaan leikata minkä muotoinen pohja tahansa, mikä mahdollistaa mm. vihreiden kirjaimien tai maailmankartan piirtämisen seinälle. Yhteistyökumppaninamme vaativimpien pohjien kanssa toimii laserleikkaustekniikkaan erikoistunut Moocb Concept.

Vihersisustus: muotoonleikattu sammalseinä, maisemaseinä / InnoGreen

Haastavammissa oloissa toimii kolmas viherseinäinnovaatiomme silkkikasveista. Kasvit näyttävät aidoilta ja tuovat raikkautta sekä vehreyttä tilaan ilman kastelun tarvetta.

Kuka kastelee ja miten kastelee?

Vuosien kehityksen tuloksena viherseinämme ovat sekä ekologisia että turvallisia. Riskiä vesivahingolle ei ole. Suuremmille seinille suosittelemme veden lähteeksi vesijohtoliitäntää sekä viemäröintiä. Vesijohtoliitännässä edellytyksenä on lämpimän veden saanti sekä viemäri viherseinän läheisyydessä. Sähköä seinä ei tarvitse.

Pienempien seinien kohdalla kastelu toteutetaan vesialtailla, joista vesi kierrätetään kasveilla aina uudestaan — näin vettä ei mene hukkaan. Allasratkaisussa seinän läheisyydestä tulee löytyä tavallinen sähköpistoke.

Vihersisustus: Viherseinän rakentaminen / InnoGreen

Vihreys kukoistamaan valaistuksen avulla

Valaisemme viherseinät aina LED-kasvivalaisimilla, minkä vuoksi seinä voidaan sijoittaa myös paikkoihin, joissa luonnonvaloa ei ole. Valot kiinnitetään useimmiten kiskojen avulla kattoon, mutta ne voidaan myös integroida suoraan viherseinän rakenteeseen. Valaisimet ajastetaan toimimaan päivittäin noin 12 tunnin ajan.

Vihersisustus: sammalseinä, maisemaseinä / InnoGreen