Melu on todellinen haitta monessa kaupungissa. Siksi me InnoGreenillä olemme mukana Helsingin kaupungin kokeilussa, jossa etsitään uusia, parempia ja ennen kaikkea vihreämpiä ratkaisuja melusaasteen taklaamiseen. Melua vastaan taistellaankin kesällä 2023 Erottajanaukiolla vehreän meluseinäkkeen keinoin. 

Helsingin keskustaan, Erottajanaukiolle rakentui vehreä seinäke, jonka tavoitteena on paitsi häivyttää melusaastetta, myös tarjota vihreää kaupunkitilaa oleskeluun ja kesästä nauttimiseen. Meluseinäke onkin osa Helsingin kaupungin kokeilua, jossa selvitetään, millaisia vaikutuksia viherrakenteilla on paikalliseen ääniympäristöön ja alueiden viihtyisyyteen. Kokeilulla tutkitaan, voidaanko viherseinäkkeitä hyödyntää laajemmin taistelussa melua vastaan. 

Melu- tai viherseinäke on yhdeksän metriä pitkä vihreä kesäkeidas, jonka suunnittelimme ja rakensimme yhdessä Parklyn ja WSP:n kanssa. Viherseinäkkeen muoto on suunniteltu äänikarttojen avulla, ja se koostuu viherseinästä sekä penkeistä. Melua vaimennetaan seinäkkeen sisälle rakennetun akustisen elementin avulla. Samalla äänimaisema on hiottu huippuunsa kasvivalinnoilla, minkä ansiosta voit kuunnella autojen metelin sijasta kesäistä lehtien havinaa. 

innogreen parkly meluseinäke 2

InnoGreen rakentamassa kaupunkivihreyden lukuisia hyötyjä 

Meluhaittojen vähentämisen lisäksi vehreyden lisääminen tiiviiseen kaupunkiympäristöön luo vihertaskuja, jotka voivat parantaa luonnon monimuotoisuutta, mikroilmaston sääntelyä tai sadevesien hallintaa. Esimerkiksi Erottajan viherseinäkkeeseen onkin valikoitu pölyttäjäystävällisiä kasveja, jotka ilahduttavat Mannerheimintiellä kulkevia. 

Vastuullisuus on huomioitu myös itse rakenteessa – InnoGreenin ja Parklyn yhteistyö on mahdollistanut kierrätettävyyden, ja kaikki meluseinäkkeen osat kierrätetään sekä jatkokäytetään. 

Projektissa yhteistyön voima korostuu. Viherseinäke rakentui Parklyn moduuleista ja InnoGreen puolestaan vastasi vehreydestä tuoden seinäkkeeseen runsaan kasvillisuuden. WSP vastasi tässä hankkeessa akustisesta suunnittelusta, melumittauksista ja konsultoi seinäkkeen kaupunkikuvallista yhteensopivuutta aukion ympäristöön. InnoGreenin työ viherseinäkkeen parissa jatkuu läpi kesän, sillä me ylläpidämme ja huollamme seinäkettä syksyyn asti. 

Kokeilun tuloksia pidetään tarkasti silmällä kesän ajan erilaisten mittausten avulla, kuten melutasojen, lämpötilojen ja ilmankosteuden kannalta. Seinäke on jopa liitetty osaksi kimalaisseurantaa! 

 

Haluatko nähdä kuinka viherseinäke rakentui? Kurkkaa video täältä!