Rikastimme Hermannin rantatien ratikkapysäkkejä kasvillisuudella. WSP:n toteuttaman käyttäjäkokemuskyselyn perusteella Vehreät ratikkapysäkit vastaavat kaupunkilaisten toiveisiin ja tukevat hyvinvointia.

Hermannin rantatiellä kukoisti kesällä 2024 kaksi epätavallista ratikkapysäkkiä. Niiden takaseiniä peittivät runsaat viherpylväät ja kattoa kaunistivat pölyttäjäkasvit. Kyseessä oli Forum Viriumin rahoittaman Pilot Green -hankkeen tiimoilta toteutettu kokeilu, jossa InnoGreen yhteistyökumppaneineen toi kasvillisuutta osaksi kaupungin välttämätöntä infrastruktuuria.

Projektin aikana tutkittiin paitsi Vehreisiin ratikkapysäkkeihin liittyviä käytännön ratkaisuja, myös niiden vaikutusta käyttäjien ja ympäröivän luonnon hyvinvointiin. WSP toteutti käyttäjäkokemuskyselyt, joihin vastasi kokonaisuudessaan 84 henkilöä. Vastausten perusteella käyttäjät ottivat Vehreät ratikkapysäkit avosylin vastaan.

Kasvillisuus keskellä arkea edistää viihtyisyyttä ja hyvinvointia

Kyselyyn vastanneet olivat lähes yksimielisiä siitä, että kasvillisuus ratikkapysäkeillä edistää heidän kokemaansa viihtyisyyttä ja tuo kauneutta kaupunkikuvaan. Enemmistö vastaajista (78,8 %) oli täysin samaa mieltä siitä, että Vehreällä ratikkapysäkillä on mukavampaa odotella, kuin tavallisella pysäkillä. Vielä suurempi osa (86,2 %) oli täysin samaa mieltä siitä, että Vehreät ratikkapysäkit ovat tavallisia pysäkkejä esteettisesti miellyttävämpiä. Kummassakin kysymyksessä loputkin vastaajat olivat väitteiden kanssa myötämielisiä tai heillä ei ollut merkittäviä tuntemuksia väitteiden puolesta tai vastaan.

Avoimessa palautteessa esille nousi toistuvasti ratikkapysäkkien positiivinen vaikutus alueen viihtyvyyteen sekä käyttäjien hyvinvointiin. Esimerkiksi eräässä palautteessa todettiin, että Vehreät ratikkapysäkit ”ovat viihtyisämpiä ja edistävät ihmisten henkisiä voimavaroja”. Luken ja THL:n tuore raportti tukee huomiota todeten, että lähiluonnolla on korvaamaton merkitys ihmisten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille erityisesti mielenterveyden tukijana. 

Innogreen Viherpysäkki Helsinki. Kuva: Vesa Laitinen
Vehreää ratikkapysäkkiä kaunistavat takaseinän viherpylväät ja pölyttäjille suunnattu viherkatto. Kuva: Vesa Laitinen

Käyttäjät kaipaavat lisää viherrakentamista

Huomattava enemmistö kyselyyn vastanneista (82,5 %) oli täysin sitä mieltä, että Vehreät ratikkapysäkit ovat hyvä tapa lisätä vihreyttä kaupunkiympäristössä. Lisäksi avoimen palautteen vastaukset peräänkuuluttivat vastaavia ratkaisuja: ”Näitä lisää! Viherrakentamista voisi hyödyntää myös muissa kaupunkirakentamisprojekteissa enemmän.” Useissa palautteissa kaavailtiin jo muitakin viherratkaisuja pysäkkien ympärille, kuten niittyjä Hermannin rantatien penkereille ja viherseiniä rakennusten julkisivuihin. 

Vaikka lähes kaikki lopuista vastaajista oli väitteen kanssa myötämielisiä, yksi vastaaja oli väitteen kanssa jokseenkin eri mieltä. Avoimesta palautteesta löytyi pari kriittistä kommenttia, joissa pohdittiin, voiko näin pienen mittaluokan ratkaisulla olla todellisuudessa mitään merkitystä. 

Huoli on äärimmäisen olennainen, joskin jo tämän käyttäjäkyselyn tulokset osoittavat, että pienikin lähiluonnon lisääminen arkisille reiteille edistää monien kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Vehreiden ratikkapysäkkien kaltaiset viherratkaisut ovat myös helposti skaalautuvia, ja pyrimme tuomaan niitä entistä yleisemmäksi osaksi kaupunkikuvaa.

Projektin aikana mitattiin lisäksi eDNA-menetelmällä yksittäisten Vehreiden ratikkapysäkkien vaikutusta pölyttäjien monimuotoisuuteen. Tulokset vaikuttavat todella lupaavilta – niistä lisää seuraavissa blogeissa.

 

PilotGreen-hankkeessa (1/2023-12/2025) lisätään vehreyttä ja viihtyisyyttä kaupunkeihin kokeilemalla ja skaalaamalla uudenlaisia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja yhdessä yritysten, kaupunkien ja kaupunkilaisten kanssa. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki, ja hankekumppaneina toimivat Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä LAB-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

 

eu rahoittama pilot green