Näyttävää viherseinää, sammalta, kauniita ruukkuistutuksia, upeita kokonaisuuksia. Kirsi Hänninen on suunnitellut ja myynyt InnoGreenin asiakkaille vihersisustuksen ratkaisuja jo 10 vuoden ajan. Vuosikymmenessä hän on ehtinyt nähdä ja kokea paljon.

Onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on asiakkaan kuuntelu

Päivät pitkät kasvien ihastelua - ei nyt ihan! Toki kasvit ovat isossa roolissa Kirsin työssä, mutta tärkein osa on asiakkaiden kohtaaminen.

”Kaikki lähtee asiakkaan tapaamisesta sekä tietysti siitä, mitä tilassa voimme tehdä. Parasta on tavata uusia ihmisiä ja ottaa haasteita vastaan. Tapaamisissa innostus syttyy, kun kummatkin osapuolet heittävät ideoita ja visioimme yhdessä,” Kirsi kertoo.

Ensimmäisellä tutustumiskäynnillä kuunnellaan tarkkaan asiakkaan toiveet ja visio. Tämän jälkeen suunnittelija lähtee hahmottelemaan, miten visio olisi mahdollista toteuttaa. On Kirsin tehtävä suunnitella kokonaisuus, joka sopii tilaan, ihastuttaa tilan käyttäjiä sekä on turvallisesti toteutettavissa ja huollettavissa.

”Parhaimmat jutut syntyvät tietenkin tiimin kanssa, kun ratkomme haasteita yhdessä. Sparraamme muiden suunnittelijoiden kanssa, konsultoimme asennusta käytännön toteutuksesta ja saamme arvokasta tietoa viherkasvihuollon ammattilaisilta siitä, miten erilaiset kasvit ovat kotiutuneet kohteisiin ja kuinka huolto on sujunut. Onnistumme yhdessä tiiminä,” Kirsi toteaa, ”Ei yksi puu metsää tee!”

Tilaan ja asiakkaaseen tutustumisen jälkeen Kirsi kokoaa suunnitelmaa sekä tarjousta. Suunnitelmaa viilataan asiakkaan kommenttien mukaisesti. Valmis suunnitelma, kasvi- sekä ruukkulistat ohjeistuksineen siirtyvät sitten suunnittelijan pöydältä asennustiimille ja valmis toteutus lopulta kasvihuollon hellään huomaan. Huolellinen pohjatyö ja suunnittelu mahdollistavat sujuvan asennuksen ja huollon sekä asiakkaan vihertoteutuksen kestävyyden.

Viherseinät valloittivat ihmisten sydämet

Kirsi on nähnyt eturivistä, kun viherseinät tulivat ja valloittivat ihmisten sydämet. Viherseinien suosio ei ole laantumaan päin ja erilaisten, näyttävien viherseinien suunnittelu onkin vakio-osa Kirsin työtä. Kirsi suunnittelee viherseinän koon, muodon, kasvivalinnat, sijoituspaikan sekä tarvittavan valaistuksen. Joskus jopa seinään kiinnitettävät logot!

”Kun InnoGreenin modulaarinen viherseinä keksittiin, toi se vihersisustukseen tietyllä tapaa uuden aikakauden. Voisin sanoa jopa urani yhdeksi mieleenpainuvimmista hetkistä sen, kun pääsimme suunnittelemaan korkeita ja näyttäviä viherseiniä ensimmäistä kertaa. Olemme jatkuvasti kehittäneet modulaarista viherseinäämme paremmaksi ja tuntuu kivalta myydä tuotetta, joka todella toimii. Siihen liittyy sellaista ylpeyttä sekä kehittämästämme tuotteesta että koko yrityksestä,” Kirsi sanoo.

Toisinaan Kirsin pöydälle tulee toiveita, joiden toteuttamista täytyy todella pohtia.

”Visioinnissa on upeaa, että uskalletaan olla villejä. Toki kasvejakin sitoo esimerkiksi fysiikan lait ja ihan emme vielä ole saaneet kasveja ilmaan leijumaan. Mutta jos sellainen toive on tullut, toki mietimme täällä meillä kovasti, miten voisimme tehdä mahdollisimman näkymättömän ripustuksen, jotta saisimme asiakkaan toivomaa wow-efektiä.”

Tällä hetkellä kysyntää on ollut myös suomalaisen luonnon tuomisesta sisätiloihin. Havupuut miellyttävät pohjoismaalaista silmää, eikä ihme, että havupuita ja koivua toivotaan ulkotilojen lisäksi myös sisätiloihin. Karussa luonnossa viihtyvät kasvit ja puut harvemmin kuitenkaan viihtyvät sisällä. Asiakkaidemme toive on kuitenkin InnoGreenillä kuultu. Tällä hetkellä tiimimme tutkii esimerkiksi havupuiden preservoimista. Preservoitu kasvi on vehreä ja näyttää elävältä, mutta ei vaadi kuitenkaan huoltoa taikka ole lämpötilojen suhteen yhtä herkkä.

kirsi hänninen innogreen

Työ InnoGreenillä

Asiakaskohtaamisten lisäksi parhaaksi osaksi työtään Kirsi nimeää vapauden. InnoGreenillä työ on vaihtelevaa ja omaa työtään saa organisoida itselleen sopivalla tavalla. Työpäiviin sisältyy sekä itsenäistä työskentelyä asiakasprojektien parissa, yhdessä pulmien ratkomista että naurua kollegoiden kanssa.

”Koen, että meillä kaikki ovat yhdenvertaisia. Ei ole erottelua eri positioiden välillä tai turhaa hierarkiaa. Vaikka meitä innogreeniläisiä on jo useampi kymmenen, on säilynyt tietynlainen pienen yrityksen läheinen ilmapiiri”, Kirsi kuvailee työkulttuuria, ”Ei ole keskinäistä kilpailua, vaan teemme asioita yhdessä. Uusia kehitysideoita saa tuoda esiin ja asioista saa olla myös rohkeasti eri mieltä. On tärkeää voida haastaa totuttuja tapoja ja yhdessä rakentaa parempaa.”

Kirsin mukaan InnoGreenin suunnittelu- ja myyntityö sopii henkilölle, joka uskaltaa kohdata ihmisiä ja mennä uudenlaisiin tilanteisiin. Luonnollisesti kiinnostus kasveja sekä myyntiä kohtaan on tärkeää, mutta sen lisäksi täytyy löytyä paloa ratkaisujen löytämiseen sekä pitkäjänteisyyttä suurien kokonaisuuksien rakentamiseen. Yksikään toteutus ei ole samanlainen, vaan työssä pääsee haastamaan itseään vähän joka päivä.

”Joskus niin sanotusti hämmennellään useampaa kattilaa. Pieniä ja isoja kokonaisuuksia. Mutta pienetkin jutut voivat olla vau, ja aivan yhtä tärkeitä,” Kirsi kuvailee.

Vaikka Kirsi saakin energiaa asiakaskohtaamisista ja suunnitteluvaiheesta, on onnistunut lopputulos vähintään yhtä tärkeää.

”Toivoisin, että yhä useampi ymmärtäisi, miten paljon viihtyisämmäksi tilat voidaan tehdä kasvien kautta. Töihin, myymälään, tapahtumaan tai mihin tahansa tilaan on mukavampi tulla, kun ne ovat viihtyisät. Viherkasvit ovat todella iso osa tilan suunnittelua ja viihtyvyyttä,” Kirsi päättää.

Kirsi Hänninen

Kirsi Hänninen

Vihersisustus – – 040 451 6565