Miten rakennetaan kaupunki, joka vastaa asukkaiden toiveisiin? Tähän kysymykseen pyrimme vastaamaan vehreällä tilanjakajalla, joka on tutkimus- ja kehitystiimin tuorein innovaatio. Malminkartanoon nouseva viherrakenne on toinen vehreiden kaupunkitilojen kokeiluista, jotka toteutetaan osana Forum Viriumin Fiksu Kaupunki - Helsinki Innovation Districts -hanketta.

Lisää viihtyisyyttä vehreällä tilanjakajalla

Helsinkiin rakennetaan kesäkuun aikana kaksi vehreää kaupunkitilaa, yksi Malmille ja toinen Malminkartanoon. Näillä viherratkaisuilla pyritään luomaan asuinalueista viihtyisämpiä niin, että lopputulos palvelee sekä asukkaiden että luonnon hyvinvointia. Vehreä tilanjakaja on Tutkimus- ja kehitystiimin tuore konsepti, joka rakennetaan nyt ensimmäistä kertaa täysiin mittoihinsa. Toinen kokeiluista on RaivioBumannin vehreä tila, Parkly.

Kokeilut toteutetaan osana Forum Viriumin koordinoimaa Fiksu Kaupunki - Helsinki Innovation Districts -hanketta. Hanke edistää kehitystä kohti kestävää, teknologisesti älykästä ja asukkaiden tarpeita palvelevaa kaupunkia. ”InnoGreenin vehreä tilanjakaja on konkreettinen esimerkki ratkaisusta, joka vastaa ilmastotavoitteisiin, ja jolla on potentiaalia kehittyä edelleen”, kertoo Fiksu Kaupunki -hankkeen projektikoordinaattori Maija Bergström. ”Tilanjakaja on hankkeelle arvokas erityisesti, koska se mahdollistaa kohtaamisen ja ihmisiä yhteen saattavan toiminnan. Kaupunkeihin kaivataan vehreitä tiloja, jotka kutsuvat viihtymään”, hän kertoo.

tilanjakaja innogreen
Vehreä tilanjakaja on modulaarisen rakenteensa ansiosta muokattavissa tilaan sopivaksi. Kuva on ROOH:in arkkitehtien luonnos.

Huomisen kaupunki suunnitellaan asukkaiden kanssa

Helsinki Innovation Districts -hankkeen kokeilujen tavoitteena on luoda monikäyttöisiä tiloja, jotka vastaavat monipuolisesti asukkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Tilanjakajan kasvillisuus ja luontopohjaiset materiaalit tarjoavat elvyttävän kosketuksen luontoon ja suojaisa rakenne soveltuu sekä yhdessäoloon että rauhoittumiseen. Kuitenkin sen, millaiseksi tila kokonaisuudessaan muodostuu, päättävät lopulta kyseisen alueen asukkaat.

Vehreän tilanjakajan kehitystyö perustuu asukkaiden kanssa käytyyn vuoropuheluun. Asukkaita kuullaan erilaisten tapahtumien yhteydessä, ja tilanjakajan luona vierailevat voivat antaa palautetta QR-koodilla aukeavan sivuston kautta. ”Paras tila syntyy asukkaita kuullen”, Bergström toteaa. ”Tila, joka aidosti huomioi asukkaat, voi muuntautua tarpeen mukaan ja mahdollistaa monenlaisen toiminnan. Tällaiset vehreät tilat ovat myös meidän fiksun kaupungin kehittäjien etu, koska ne tarjoavat paikan kohdata asukkaat ja oppia heiltä”, Bergström toteaa.

 

Lue lisää Fiksu Kaupunki - Helsinki Innovation Districts -hankkeesta Forum Viriumin verkkosivuilta.

Mikko Sonninen

Mikko Sonninen